RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Журналісти просять Зеленського зупинити наступ на свободу слова - звернення "ЕРА-МЕДІА", відео

Колектив "ЕРА-МЕДІА" звернувся до Зеленського з приводу наступу на свободу слова і спроб закриття чиновниками ПАТ "НСТУ" шоу "Доброго ранку, Країно!" на UA: ПЕРШИЙ.

Відкрите звернення опубліковано на сайті компанії.

Журналісти "ЕРА-МЕДІА" заявили про наступ на свободу слова в Україні, цензуру у ЗМІ і спробу закрити рейтингове шоу суспільного мовника "Доброго ранку, Країно!".

"У бесіді Порошенко і Байдена Петро Олексійович сказав: "Я викличу всіх керівників телеканалів і скажу, як потрібно показувати". Ситуація зі спробою закриття програми "ЕРА-МЕДІА" - тест для Зеленського: чи піде він по стопах попередника, або встане на захист свободи слова. Закривати потрібно корупціонерів, а не медіа", - пишуть журналісти.

Чиновники ПАТ "НСТУ" повідомили колективу "ЕРА-МЕДІА" про припинення з 11 липня дії договору, відповідно до якого шоу "Доброго ранку, Країно!" транслюється на UA: ПЕРШИЙ.

"Головна причина закриття програми - вихід в ефір новини про скандал з Петром Порошенко. Як повідомили представники ПАТ "НСТУ", публікація розмов Порошенка і Байдена стала останньою краплею терпіння наглядової ради ПАТ "НСТУ", - йдеться у зверненні.

Автори звернення наголошують, що представниками наглядової ради ПАТ "НСТУ" є особи, які залежать від грантів організацій, чия репутація постраждала після публікації скандалу.

"Окремим представникам наглядової ради ПАТ "НСТУ" потрібно зрозуміти: якою б незручною була правда, журналісти її показують", - наголошується в зверненні.

Журналісти нагадали, що це друга спроба ПАТ "НСТУ" закрити програму - в 2018 році вона опинилася під загрозою закриття через появу в ефірі Юлії Тимошенко та інших опонентів влади.

"ПАТ "НСТУ" розвернуло війну, метою якої було переконати спільноту, що зникнення передачі з ефіру UA: ПЕРШИЙ - нормальне явище, що цензура використовується в виховних цілях. Журналісти "ЕРА-МЕДІА" перемогли цензуру в судах і програма продовжила вихід", - повідомляється в зверненні.

Як зазначають журналісти, зараз наглядова рада ПАТ "НСТУ" переконує, що публікація розмов не містить важливої інформації.

"ПАТ "НСТУ" слід використовувати слоган Оруелла: "Брехня - це правда!". Тоді їм доведеться погодитися, що живуть вони по іншому правилу письменника: "Свобода - це рабство". Зрада свободи слова заради грантів - шлях чиновників з ПАТ "НСТУ", але не наш", - йдеться в листі.

"Наслідком визнання колективу є співпраця з "Радіо Свобода", BBC, "Польським радіо" та іншими ЗМІ. Журналісти "ЕРА-МЕДІА" боролися за свободу слова проти Януковича, за право говорити при Порошенко. Зараз президент Зеленський. І журналістів чекає нова битва за свободу слова", - йдеться у зверненні.