RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Тонуть навіть досвідчені плавці: фото і опис небезпечного явища на Азовському морі

В Азовському морі нерідко зустрічається одне з найнебезпечніших явищ, що стає причиною смерті туристів - розривна течія.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ресурс "РІА Мелітополь".

В такій течії тонуть не тільки звичайні туристи, а й досвідчені плавці. Через паніку і незнання люди не можуть виплисти.

Найбільш небезпечні для людей відбійні течії мілководних морів з пологим, низинних берегом, який обрамляють піщані коси, мілини і острівці (Азовське море, Мексиканська затока та ін.). В даному випадку під час відливу маси води не можуть поступово повернутися у відкрите море через піщані коси, що стримують їх. Тиск води на вузьку протоку, що з'єднує лиман з морем, різко наростає. У цьому місці утворюється бистрина, по якій вода спрямовується назад в море з великою швидкістю (до 2,5-3,0 м/сек), утворюючи як би річку посеред моря.

На зображенні показано зворотню течію в бік моря, вона йде перпендикулярно берегу.

Такі коридори виникають в будь-яких місцях пляжу, біля самого берега, під час припливів. Хвилі, одна за одною, накочуються і приносять все більше води, потім з різною швидкістю йдуть назад в море або океан, утворюючи зворотний перебіг. Виглядає це як ріка.

Зазвичай коридор течії вузький: 2-3 метра і швидкістю 4-5 км/год. Вони є менш небезпечними. Однак можуть виникати розривні течії шириною до 50 метрів і довжиною до 200-400 метрів, зі швидкістю до 15 км/год. Це більш рідкісне явище, але все ж воно зустрічається.

Розпізнавальні знаки розривної течії:

  • видимий канал вируючої води, перпендикулярний берегу;
  • прибережна зона зі зміненим кольором води (можливо, все навколо блакитне або зелене, а якась ділянка біла).
  • ділянка піни, якоїсь морської рослинності, бульбашок, яка стійко рухається від берега у відкрите море.
  • розрив в загальній структурі приливних хвиль (суцільна смуга хвиль, а посередині 5-10-метровий розрив).

Якщо ви помітили такі явища в морі або океані, то не плавайте в тому місці. Але більшість таких небезпечних течій можуть візуально не проявлятися.

У разі течії біля берега, то стоячи там по пояс або по груди, вона може понести в море. Тому намагайтеся уникати таких місць.

Правила поведінки у розривній течії:

  • Не панікуйте! Піддаючись інстинктам відключається здорове міркування. Тому варто просто згадати правила поведінки в такій ситуації і дотримуватися їх.
  • Економте сили! Не боріться з течією і не гребіть назад до берега - це марно. Гребти треба не до берега, а в сторону (тобто паралельно берегу). Вузьку течію ви швидко перепливете
  • Якщо течія широка, то варто розслабитися і не панікувати. Зворотня течія недовга, і вже хвилин через 5 вона припиниться. Після цього треба відплисти на 50-100 метрів в сторону, а тільки потім до берега.

Що потрібно пам'ятати:

  • розривна течія не може потягти людини на дно. Вони тягнуть від берега в море;
  • зазвичай течії не дуже широкі, всього метрів 50, але частіше вони складають 10-20 метрів;
  • довжина течії обмежена. Вона незабаром послаблюється, а потім і зовсім завершується, де хвилі досягають свого піку і починають розбиватися.

Як повідомляв "Апостроф", через карантин і закриті кордони українці, швидше за все, проведуть свою відпустку-2020 на батьківщині. У турагентствах розповідають, що попит на наші курорти в цьому році значно зріс.