RU  UA  EN

Пʼятниця, 18 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

18 жовтня

17 жовтня

Всі новини

З Нацполіції масово звільняються співробітники: скільки там платять і які головні проблеми

Всередині структури Національної поліції України існують різні проблеми, що призводить до звільнення співробітників.

Про це повідомляє BBC News Україна.

Працівники втратили інтерес, адже в 2015 році реформа здавалася перспективною. Також влаштовувала досить висока заробітна плата. Однак вона з часом не росла, але ж робота складна і важка.

Середня зарплата поліцейського в країні становить близько 15 000 гривень. В патрульній поліції Києва зарплата 13,9 тисячі. У регіонах цифра ще менша і може бути близько 10 000 гривень. Самі поліцейські і експерти підкреслюють, що така сума не відповідає ні рівню покладених завдань, ні ризику для життя і здоров'я.

Двоє поліцейських поділилися з журналістами досвідом роботи в правоохоронних органах. Один з них вже звільнився, а інший ще служить.

"Я пішов в поліцію з першим набором в 2015 році. Тобто тільки почалася ця реформа, я відразу пішов в патрульну поліцію Києва", - розповів колишній поліцейський Артем (ім'я змінено для уникнення проблем).

У нього три вищі освіти, він серйозно хотів пов'язати своє життя з правоохоронною діяльністю, здав всі тести і пройшов відбір. Для чоловіка все виглядало досить перспективно. Але він підкреслив, що недолуга реформа дала про себе знати.

"Тобто ідея була хороша, але її реалізація була поганою", - зазначив екс-поліцейський.

За його словами, не можна було реформувати патрульну поліцію і нічого не робити з райвідділами, адже всі ці структури повинні працювати разом, злагоджено.

"Патрульки - це не та робота, куди приходиш і говориш: буду тут все життя працювати. Це важка, пекельна робота, за яку платять копійки. Я там був майже три роки. Довго ти не протягнеш", - пояснив Артем.

Але він додав, що в райвідділах ще гірше.

"Там немає ні транспорту, нічого. Поліцейські везуть затриманих на маршрутці до суду - це ж фініш", - сказав чоловік.

Він також поділився, що в райвідділах не завжди є форма, на відміну від патрульної поліції. Крім того, там гірші умови роботи, зарплата менша. Тому правоохоронці в райвідділах завжди були "злі" на патрульних. Були проблеми з комунікацією між структурами.

"Тобто треба було проводити реформу комплексно, не тільки в одному напрямку", - упевнений Артем.

Другий поліцейський Дмитро (ім'я змінено) ще служить, але вже думає про звільнення. Він каже, що для нього ніяких перспектив залишатися на службі немає. Прийшов до лав правоохоронців теж в 2015 році.

"Мені було цікаво і я мав довіру до цього процесу, тому вирішив приєднатися до цієї реформи", - каже чоловік.

За його словами, процедура відбору була прозора, а от подальше просування по службі - ні. Тому багато мотивованих і хороших поліцейських почали звільнятися.

"Я особисто для себе не бачу перспектив. Дуже багато стикався з тим, що ти віддано і ефективно працюєш, а призначають якихось інших людей, тих, хто ближчий до керівництва", - розповів Дмитро.

У цій ситуації, вважає він, потрібні чесні і прозорі конкурси. Інакше будуть і далі призначати "своїх", а не професійних людей.

У той же час в Нацполіції кажуть, що проблема відтоку кадрів "актуальна". Станом на червень 2020 року чисельність в лавах правоохоронців становить 151,6 тисячі осіб. При цьому некомплект - 23,7 тисячі, а це майже 16% персоналу. Найбільше не вистачає людей в департаменті патрульної поліції - більше 22%, тобто кожна п'ята посада вакантна. А найбільший недобір в Києві.

На сайтах з пошуку роботи можна побачити вакансії в патрульну поліцію. Середня зарплата цих пропозицій - 12 000 гривень.

Для порівняння, сайт work.ua показує, що середня зарплата таксиста в Києві становить 18 000 гривень, в Харкові - 14 000, у Львові - 15000.

Як повідомляв "Апостроф", в Києві жителі міста стали свідками кумедного випадку - автомобіль поліції припаркували в забороненому місці. До того ж там, де було написано: "Місце для любителів штрафів".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: