RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Археологи знайшли руїни стародавньої цивілізації - там вірили в богів кукурудзи, снів і насолод

На вершині однієї з гір у центральній Мексиці знайшли два кам'яні монументи з візерунками, яким може бути більше 1,5 тис. років.

Про це повідомляє BBC.

Вчені припускають, що їх створила стародавня Сапотецька цивілізація, яка існувала у південних нагір'ях сучасної Мексики.

За словами археологів, у свої найкращі часи на цьому місці могли бути кілька пірамід, церемоніальна площа та двір для ігор.

Сліди давньої цивілізації тут виявили місцеві селяни.

Візерунки на знайдених монументах говорять про те, що вони могли бути присвячені богу підземного світу.

Руїни знаходяться на вершині гори Серро де Пена у штаті Пуебла на висоті 1,845 метрів.

Археологи припускають, що ця місцевість залишилась "загубленою" з VI століття. Дістатися сюди можна лише по кам'янисті стежці, якою доведеться підійматися більше двох з половиною годин.

У штаті Пуебла вчені знайшли багато древніх руїн, утім зараз місцеві пишаються тим, що саме вони допомогли археологам виявити останні знахідки.

Сапотецька цивілізація, яку ще називають "Народом хмар" виникла близько 2,5 тис. років тому й залишила по собі витончену архітектуру та візерунки-гліфи. Сапотеки вірили у багатьох богів, багато з яких були пов'язані з тваринами чи рослинами.

Розквіт Сапотецької цивілізації припав на період з II по IX століття, а залишки були підкорені іспанськими конкістадорами у XVI столітті.

Рештки сапотеків до цього часу вважаються окремою народністю в Мексиці.

Культова система сапотеків доволі складна. Вважали, що їх предки народилися зі скель, дерев і ягуарів. На світ вони з'явилися з великих печер, куди і повертаються після смерті. Космос у сапотеків ділився на три частини: небеса, світ, в якому вони жили, підземний світ мертвих.

Натепер відомо про 39 божеств, із яких лише сім — жіночої статі. Першим за рангом вважався бог-творець Піхе-Тао (Кокі-Шее або Кокі-Сілла). Наступною була першопара бога Косаана і богині Научани, що створили людей і тварин.

Серед богів стихій і корисних речей найбільш шанованим був ягуароподібний бог дощу Косіхо-Пітао (Великий Косіхо, зображувався завжди разом з небесною змією). А далі йшли: благословенний бог кукурудзи Пітао-Кособі (зображувався чомусь у вигляді кажана), божество землі, печер і землетрусів Пітао-Шоо, бог насолод Пішее, бог прикмет Пітао-Піхі, бог бідності і невдач Пітао-Сіх, бог снів Пітао-Пекала.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені відтворили зовнішність чоловіка, який жив 500 років тому в загубленому польському місті.