В Україні починають діяти нові правила карантину: де посилять обмеження

В Україні через нове зростання захворюваності коронавірусом посилюють карантинні заходи.

"Апостроф" розповідає все, що треба знати на даний момент.

Нові правила почали діяти з понеділка, 3 серпня. МОЗ вирішило повернути жорсткий карантин, щоб уповільнити темп епідемії в Україні. Однак він буде діяти точково - в певних регіонах, де висока захворюваність.

"Було введено такі нові правила адаптивного карантину, коли в залежності від ситуації в конкретному місті чи районі і встановлюється той чи інший рівень небезпеки", - заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Нові правила

Тепер за методологією вводяться 4 епідемічні зони: "зелена", "жовта", "помаранчева" і "червона". Кожному регіону присвоюється свій колір залежно від 4 показників: завантаженість ліжок, кількість тестувань, коефіцієнт виявлення хворих і динаміка поширення коронавірусу.

Для регіонів, які не потрапили в "зелену" зону, буде діяти прогресивна шкала нових обмежень. Жорсткі заходи для "червоної" зони - це заборона роботи громадського транспорту, закриття навчальних закладів, ресторанів і торгових центрів. У неї потрапили Луцьк, Тернопіль та Кіцманський район Буковини.

Як дотримуються карантину

Луцьк

Влада Луцька, який потрапив в "червону" зону з розповсюдження коронавірусної інфекції, виявили небажання посилювати карантин зупиняючи громадський транспорт і закриваючи громадські заклади.

На думку мера міста Ігоря Поліщука, "безглузді, несвоєчасні і непрофесійні рішення щодо протидії коронавурусу і так довели країну до економічного колапсу, знищили сотні тисяч робочих місць і значно погіршили рівень життя українців і рівень економічної активності в країні".

Тернопіль

Мер Тернополя Сергій Надал заявив, що рішення про причислення міста до "червоної" зони і введення жорстких карантинних обмежень є політичним.

"Я вважаю рішення Центральної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій суто політичним. Створюється враження, що Тернопіль хочуть ізолювати від України. Нас хочуть взяти в блокаду", - сказав він.

Карантин і навчальні заклади

У МОЗ кажуть, що 1 вересня більшість учнів таки сядуть за парти. Але радять готуватися і до дистанційного навчання. Для учнівських груп впроваджувати індивідуальні графіки, щоб уникнути скупчення під час перерв. На заняттях можна не надягати маски, а ось в коридорі треба буде їх носити. А вхід до навчальних закладів тільки після вимірювання температури.

Нагадаємо, що станом на ранок 3 серпня в Україні зафіксували 990 нових випадків коронавірусу.

Як повідомляв "Апостроф", багаті країни вже замовили понад мільярд доз коронавірусних вакцин, що викликає побоювання, що решта світу буде стояти за ними в черзі.