RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

"Куля потрапила в око, почалася паніка": учасник протестів в Білорусі розповів про свавілля силовиків

У Білорусі, під час акції протесту, 24-річний житель Барановичів Олег Новогурскій отримав травму ока гумовою кулею, і лікарі поки не дають гарантії, що зір відновиться на 100 відсотків.

Про це повідомляє Intex-pres.

"Мама відмовляла мене йти в той день в центр міста, але у мене на цей рахунок своя чітка позиція. Близько 23.00 силовики різко зірвалися зі своїх позицій і почався штурм. Люди побігли, я разом з ними. В той момент я чомусь дуже довірливо ставився до силовиків. я не думав, що вони будуть стріляти по беззбройних людях, що будуть бити. А щоб вони розуміли, що я ніякого насильства по відношенню до них не планую, тікав від них з піднятими руками. тобто демонстрував, що у мене в руках нічого немає. Потім стіна з щитів зупинилася, вперед вийшло кілька силовиків. у них в руках була зброя. Вони почали стріляти в нас. Чулися крики "стріляють!" - розповів Олег.

Він розповів, що отримати кулю в око - один шанс на мільйон, і він випав саме йому.

"У мене був шок, паніка, болю я практично не відчував. Швидше за все, навіть не усвідомлював в той момент, що сталося", - згадує Олег.

За його словами, на розі біля готелю "Маріїнський" його під руку підхопив якийсь хлопець, відвів до автобусної зупинки у парку, посадив на лавку і промив очі.

"Надав, так би мовити, першу медичну допомогу. Коли я зрозумів, куди потрапила куля, мені стало страшно. Я думав, що залишуся без ока. Пощастило, що очі взагалі залишилися на місці", - розповідає хлопець.

Незабаром Олега знайшли друзі і відвели його в травмпункт. Викликати швидку, каже Олег, він побоявся: подумав, що через таке поранення можуть відразу викликати міліцейський наряд і відвезти в "опорник".

"У травмпункті я сказав, що впав. Медики зробили вигляд, ніби повірили мені, і більше не уточнювали ніяких деталей події. Викликали лікаря, який відразу ж зробив мені операцію, наклав на око шви. Потім мене госпіталізували", - розповів хлопець.

За словами Олега, куля потрапила в кут ока, стався крововилив - і ризик втратити око, як сказали лікарі, був дуже великий.

Писати заяву в правоохоронні органи Олег вважає безглуздим.

"При нинішній владі це марно: буде дуже довго, затягнуто і без будь-якого результату. Два рази до мене в лікарню приходили з Слідчого комітету, дізнавалися всі подробиці того, що сталося, - розповідає хлопець. - Я у одного зі слідчих по-людськи запитав, чи є в цьому всьому сенс. Він мені відповів: "Якщо чесно, то ні". Так я і сам це чудово розумію ".

Олег називає подію в Барановичах 9 і 10 серпня "дикістю".

"Силовики не сильно розбиралися в тому, кого забирати, в кого стріляти, кого бити. У них був наказ - і все. Вони відчували повну безкарність і витворяли що хотіли. У мене були мирні наміри, а я отримав кулю", - розповів Олег.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Володимир Путін, президент РФ, на прохання Олександра Лукашенко сформував резерв із співробітників правоохоронних органів, які "при необхідності" допоможуть Мінську.