RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

4 жовтня

Всі новини

Це катастрофа: еколог розповіла, як зміна клімату вдарить по сільському господарству в Україні

Зміна клімату в Україні може завдати істотної шкоди сільському господарству, якщо терміново не вжити заходів.

Про це в ефірі Апостроф Live розповіла голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

За її словами, в Україні спостерігається катастрофічний дисбаланс щодо земель - 60% ріллі, 10% пасовища, а 20-30% лісові масиви.

"З півдня на північ рухається територія, яка була степом. Є прогноз, що через 2-3 роки ми будемо мати субтропіки на півдні України. А аграрії на це не реагують. Вони вирощують ті ж культури, за тими ж технологіями. Окремі аграрії вже по 2 рази збирають врожаї. Це з одного боку добре, але виснажує грунт", - зазначила Тимочко.

Еколог наголосила, що далі жити в старих підходах неможливо, але реакції на те, що поширюються нові види рослин, наприклад супербур'яни, які знищують багато рослин, до сих пір немає.

"Для сільського господарства - це катастрофа. Тому що воно на сьогоднішній день формує 18 відсотків ВВП України. Тому необхідно реагувати на зміни клімату. А перемоги, про які йдеться в ЗМІ - це зерно, соняшник і рапс. Соняшник і рапс дуже виснажують грунт. Тому це псевдоперемоги. Це локальні врожаї, але в цілому ситуація погіршується", - додала Тимочко.

Експерт підсумувала, що Україні потрібна земельна реформа, щоб кожна ділянка землі мала свій паспорт, і реагування на глобальні зміни клімату, які вже не зупинити.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Якщо не зреагуємо негайно, буде катастрофа всеукраїнського масштабу - еколог про зміну клімату.