RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Вчені з'ясували, що робили в Стародавньому Єгипті зі священним ібісами і чому птахи майже зникли

Жителі Давнього Єгипту приносили богам жертву у вигляді диких птахів, в тому числі ібісів, які вважалися священними.

Про це йдеться в опублікованій в журналі Scientific Reports роботі вчених, які досліджували мумії птахів, знайдених в гробницях долини Нілу.

Вчені з'ясували, що стародавні єгиптяни не розводили птахів спеціально, а відловлювали і приносили в дар богам. Можливо, винищування пернатих вплинуло на скорочення їх популяції.

На сьогоднішній день в єгипетських гробницях знайдено мільйони мумій диких птахів та інших тварин. Ібіси, які мешкають в Північній Африці, Австралії та на території Іраку, були дуже поширеним видом за часів фараонів, але в сучасному Єгипті зустрічаються рідко.

Фото: phys.org

За даними вчених, якщо говорити про кішок, то їх, ймовірно, розводили і приносили в жертву богам домашніх тварин. А ось птахів ловили, забираючи при цьому все - і яйця, і молодняк, і старих особин. До такого висновку вчені прийшли, вивчивши крихітні зразки фрагментів пір'я і кісток муміфікованих птахів.

Аналіз ізотопного складу останків показав різну дієту пернатих. Це є доказом того, що птахів ловили, а не розводили. Інакше їх раціон був би схожим. Також аналізи показали, що птахи харчувалися "екзотичною" для Стародавнього Єгипту їжею. Це означає, що багато птахів були перелітними.

Факт полювання на птахів також підтверджує дослідження давньоєгипетських фресок зі сценами вилову, проведене іншою командою вчених. За версією дослідників, масовий вилов диких птахів вплинув на їх популяцію задовго до скорочення орнітологічної фауни, яке спостерігається сьогодні.

Фіви, XVIII династія (1420-1375 до н.е.)

Як повідомляв "Апостроф", у Франції за допомогою 3D-технологій досліджували давньоєгипетську мумію кішки і знайшли три хвоста і п'ять лап.