RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Які маски можуть захистити від коронавірусу: вчені провели тестування

Дослідники з Каліфорнійського університету в Ріверсайді протестували лицьові маски, виготовлені з бавовни, поліефірних волокон і декількох видів натурального шовку, і визначили найефективніший матеріал для захисту від коронавируса.

Результати цих досліджень опубліковано на сайті видання PLOS ONE.

Вчені виявили, що шовкова тканина в кілька разів ефективніша від бавовняних і віскозних тканин, які використовують при масовому виготовленні захисних масок. Причина в тому, що вони не вбирають вологу, в якій і знаходиться коронавірус, що передається повітряно-крапельним шляхом.

"Шари шовку затримують вологу і перешкоджають вдихання вірусів, а також не накопичують на своїй поверхні воду, на відміну від бавовни та віскози", - розповів автор дослідження, доцент Каліфорнійського університету Патрік Герра.

За словами дослідників, бавовна вбирає вологу, як губка, і перестає виконувати захисні функції через 30-40 хвилин після початку використання. Шовкова тканина "дихає" упродовж усього часу її застосування.

Крім того, дослідження показало, що мідь, яка міститься в шовку, є хорошим дезинфікуючим агентом.

Вчені продовжують свої дослідження, щоб встановити, як довго коронавірус зберігає активність на поверхні маски з шовку та з інших матеріалів. Це дозволить визначити тривалість їх ефективного використання при роботі в зонах, де перебувають хворі COVID-19.

Як повідомляв "Апостроф", компанія Apple розробила маски для захисту від коронавірусної інфекції, які буде поширювати тільки серед своїх співробітників.