RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Комаровський розповів, чому при коронавірусі зникає нюх і чи можна його повернути

Одним з головних симптомів коронавірусу є втрата нюху і смаку.

Як написав у своїй колонці для видання "НВ" відомий доктор Євген Комаровський, це пов'язано з тим, що вірус вражає нейрони, тобто нервові клітини, які сприймають смак і запах.

Комаровський відзначив, що при грипі теж часто пропадає нюх, але це трапляється через закладеність носа і набряк клітин, чутливих до запахів. При цьому при коронавірусу нежить не спостерігається.

Таким чином, даний симптом може вважатися діагностичним.

"Наприклад, якщо ви вчитель в школі або відповідаєте за проведення термометрії і допуск до роботи на своєму підприємстві, то потріть ганчірочку часником і питайте щоранку всіх, у кого підвищена температура, ніж вона пахне. Якщо розрізняє запах, то слава богу, банальне ГРВІ, пішли вчитися або працювати, якщо немає - відправляємо додому", - пише доктор.

При цьому Комаровський додав, що при коронавірусі незворотного ураження нейронів не відбувається і з часом все відновиться.

"Найчастіше для відновлення функції нюху треба до трьох тижнів, іноді - до трьох місяців. І з максимально можливою вірогідністю все відновиться без наслідків. На жаль, вплинути на цей процес людина не може. Так що ніякі примочки, таблетки, трави та інше нюх вам швидше не повернуть", - завершив він.

Нагадаємо, що стан людини після перенесеного COVID-19 нагадує самопочуття після курсу хіміотерапії.