RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Хелловін 2020: історія свята, традиції і головні заборони

Щорічно в ніч з 31 жовтня на 1 листопада у всьому світі відзначають Хелловін - наймістичніше свято року.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції цього свята.

Хелловін відзначають ще з часів кельтів. Вони вірили, що в цю ніч душі померлих приходять на Землю. Щоб захиститися від нечистої сили, біля будинків ставили картоплину або ріпу з вирізаними очима і ротом, а всередині ставили свічку. Вона також служила для того, щоб душі померлих знайшли зворотну дорогу в чистилище. Також в давні часи люди розпалювали ритуальні багаття та вірили, що святковий вогонь очищує від гріхів і хвороб.

Після прийняття християнства в IX столітті 1 листопада почали відзначати День всіх святих. Однак деякі язичницькі традиції в цей день залишаються до цього часу.

Вважалося, що задути вогонь в гарбузі, картоплині, або ріпі до закінчення свята - дуже погана прикмета. Це нібито могло накликати нещастя, або порушника заборони духи могли потягти з собою в пекло.

Також вважалося, що ні в якому разі не можна ламати і викидати гарбуза в святковий вечір. В іншому випадку злі духи можуть жорстоко помститися й покарати порушника травмами або навіть смертю.

Люди одягалися в костюми різної нечисті, щоб обдурити справжніх злих духів і їх не впізнали.

Діти в Хелловін ходили групами по домівках сусідів і знайомих, випрошуючи солодощі зі словами Trick-or-treat ( "гаманець або життя", "солодощі або гадість").

Зараз небажання пригостити дітей сприймається як жадібність або замкнутість, а раніше це вважалося поганою прикметою - на таку людину могли обрушитися неприємності і біди.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні неоднозначно сприймають Хелловін. Багато хто просить скасувати свято, і вважають його навіть небезпечним, адже такі традиції, на їхню думку, можуть навпаки залучити злих духів і неприємності.