RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Службове розслідування встановило провину кума Ситника у справі "Укроборонпром", але було засекречено - ЗМІ

У НАБУ Ситника засекретили дані службового розслідування щодо Андрія Калужинського, який є кумом директора бюро. Розслідування встановило факти участі посадових осіб НАБУ в угодах по справі "Укроборонпрому".

Журналісти програми "Секретні матеріали" дізналися про деталі засекреченого службового розслідування про роботу НАБУ і їх головного детектива, Андрія Калужинського, кума директора НАБУ Артема Ситника, повідомляє РБК-Україна.

Йдеться про справу з продажем "Укроборонпрому" деталей за завищеними цінами та участі в цих угодах керівництва НАБУ. Журналіст Володимир Бойко отримав текст службового розслідування щодо Калужинською. У висновку йдеться про те, що 1 березня 2017 Головна військова прокуратура інформацію про фірму "Оптімумспецдеталь" і підозрюваних Гладківському, Рогозі і Жукова направила в НАБУ. Тобто справу НАБУ мало розслідувати ще 3 роки тому. Матеріали від Головної військової прокуратури отримав особисто Калужинський, він же повинен був внести відомості в ЄРДР і почати досудове розслідування.

"Але ці матеріали Калужинський по суті приховав. Службове розслідування встановило також факти участі Калужинського в отриманні грошей від підозрюваних у цій справі, але було засекречено", - йдеться в матеріалі.

Журналіст Володимир Бойко стверджує, що керівник детективів НАБУ Калужинський уникнув відповідальності не тільки за участь в схемах на "Укроборонпром".

"На ньому десятки службових злочинів. Це і незаконне проведення негласних розшукових дій. Це фальсифікація матеріалів кримінальних проваджень. Це кричуще хабарництво", - розповідає Бойко. Він заявив, що Калужинський є довіреною людиною Ситника, тому директор НАБУ уводить свого кума від кримінальної відповідальності. "Питання вже не в дружбі, а в інстинкті самозбереження. Тому що Калужинський знає про Ситника все", - заявляє журналіст.

Журналісти "Секретних матеріалів" звернули увагу, що подібна історія, коли Калужинському вдалося уникнути відповідальності, сталася і 15 років тому, коли він, будучи слідчим Обухівської прокуратури, на смерть збив людину. Справу була закрито за відсутністю складу злочину. Мати збитої людини розповіла журналістам, що Калужинський нібито "відкупився за 3000 грн".