RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

День вегана 2020: плюси і мінуси вегетаріанства і цікаві факти

У неділю, 1 листопада, у всьому світі відзначають День вегана. Прихильники вживання рослинної їжі виключають зі свого раціону будь-які продукти тваринного походження - зокрема, яйця і навіть мед.

"Апостроф" зібрав цікаві факти про вегетаріанство, а також плюси і мінуси дієти з рослинної їжі.

Історія веганства

Відмова від м'яса існувала ще в стародавній Індії і деяких середземноморських країнах за тисячу років до нової ери. У книзі "Історія вегетаріанства" Колін Спенсер знаходить витоки цієї філософії в Індії, де відмова від м'яса "прийнята в рамках релігії індуїзму і неминуче пов'язана з образом священної корови і концепцією переселення душ".

Буддисти, індуїсти і джайністи теж були прихильниками вегетаріанства, вважаючи, що людина не повинна завдавати болю іншим тваринам.

Серед знаменитих європейців вегетаріанцем був грецький математик і філософ Піфагор Самоський, що жив приблизно в 500-х роках до нашої ери.

У 1944 році в Лондоні було утворено першу Веганську спільноту. Її засновник Дональд Уотсон терміном "веган" позначив вегетаріанців, які не вживають молоко і яйця.

Чим корисне веганство

Очевидним плюсом веганства є профілактика ожиріння, адже рослинні продукти менш калорійні, тому набрати зайву вагу веганам складніше, ніж м'ясоїдам.

Виключення з раціону їжі тваринного походження приносить користь для серцево-судинної системи, оскільки організм не отримує шкідливого для роботи серця холестерину.

Вегани рідко відчувають тяжкість під час процесу травлення. Вживання великої кількості овочів забезпечує організмм великою кількістю клітковини, яка стимулює роботу кишечника і позитивно впливає на його мікрофлору.

Овочі та фрукти виводять з організму шлаки і токсини. Крім того, їжа рослинного походження не може сильно підвищити рівень глюкози в крові, тому ця дієта дуже зручна для людей з діабетом.

Сирі овочі і фрукти забезпечують організм вегана вітаміном С, групи В і антиоксидантами, які підвищують імунітет і знижують ризик виникнення ракових пухлин.

Ризики веганскої дієти

Через виключення продуктів тваринного походження, організм вегана недоотримує вітамін В12, який міститься, зокрема, в молочних продуктах та яєчному жовтку. Це може викликати апатію, слабкість, швидку стомлюваність, а також легке запаморочення і головний біль.

Білки з рослинної їжі гірше засвоюються організмом. Щоб компенсувати їх дефіцит, потрібно додавати в раціон квасолю, сочевицю, сою, картоплю, рис, гречку, вівсянку, горіхи.

У веганів можуть виникнути труднощі при заняттях фізичною роботою через брак енергії. Щоб активно трудиться, їм потрібно більше вживати насіння, горіхів і олії.

Може виникнути дефіцит в організмі вітаміну D, якого найбільше в рибі, молочних продуктах і яйцях. Цей вітамін допомагає засвоюватися мікроелементам фосфору і кальцію, необхідним для зміцнення кісткової і зубної тканини. Через його нестачі шкіра стане сухою, волосся буде слабкими і тьмяним, а зуби почнуть псуватися швидше. Тому медики радять веганам вживати цей вітамін в якості добавки цілий рік, вегетаріанцям - взимку.

Як повідомляв "Апостроф", за допомогою вживання певних продуктів можна зміцнити імунітет, що особливо важливо в сезон застуд.