RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Агресії бути не повинно: Зеленський звернувся до українців в день української писемності та мови

У понеділок, 9 листопада, відзначається День української писемності та мови. Президент Володимир Зеленський привітав українців зі святом і закликав "закохати в українську мову" тих жителів країни, які розмовляють іншими мовами.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

Зеленський почав з того, що розповів про себе.

"Я народився в Кривому Розі, в російськомовній родині. Пішов у школу за шість років до здобуття Україною незалежності. Я завжди з теплотою згадую шкільні та університетські роки, які подарували мені улюблену дружину, вірних друзів, дали знання і вміння. І була тільки одна річ, яку з часом я усвідомив, та про що жалкував, - в ці роки мені не пощастило добре вивчити рідну українську мову ", - написав президент.

Однак за його словами в цьому є і позитивний бік - опановувати українську мову в дорослому віці - це неймовірні емоції.

"Це як вперше в житті підкорити гірську вершину і затамувати подих від краси навколо. Ніби вперше побачити найкращі світові полотна, почути кращу музику, відвідати легендарні місця нашої планети. І я по-доброму заздрю всім, у кого ці відчуття попереду", - додав Зеленський.

Він нагадав, що поряд з тими українцями, які розмовляють українською мовою, в країні є багато людей, чия рідна мова інша - російська, угорська, кримськотатарська, румунська, вірменська, болгарська і інші мови.

"Чи означає це, що вони не люблять або не поважають українську? Ні. Чи означає це, що вони не патріоти України? Ні. І, на відміну від політичних трибун і студій ток-шоу, в окопах на передовій, серед наших героїв, які з 2014 року захищають Україну, мовного поділу не виникає. Так само як і серед наших лікарів, які сьогодні мужньо протидіють коронавірусу, рятуючи життя людей ", - написав глава держави.

Він додав, що є чимало громадян, які з багатьох причин не могли і поки не опанували української мовои. Але буллінг, агресія, примус - точно не будуть сприяти її вивченню.

"Давайте сьогодні, в День української писемності та мови, зробимо одну корисну річ. Майже у кожного з нас є друг, товариш або колега, якому не пощастило володіти українською. Станьте для них провідником в цей світ, покажіть їм скарб українського слова, порадьте улюбленого українського письменника або поета. Закохайте їх в українську мову! ", - закликав Зеленський.

Президент додав, що українська мова повинна бути мовою єднання, братерства, щирості, добра, свободи, поваги та любові один до одного.

"Адже вона - найпрекрасніша в світі!", - написав глава держави.

Раніше "Апостроф" зібрав найкращі листівки і привітання у віршах і прозі до Дня української писемності та мови.