RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Медики зробили гучну заяву про "цитокіновий шторм" при Covid-19: причина смертей знову стала загадкою

Причина смерті людей від коронавірусу знову стала загадкою - медики поставили під сумнів гіпотезу про так званий "цитокіновий шторм", коли начебто надмірна імунна реакція людського організму призводить до пошкодження легень та інших органів у пацієнтів з COVID-19.

Про це повідомляє New York Times.

Згідно з гіпотезою про "цитокіновий шторм", яка виникла ще на початку пандемії, реакція імунної системи на інфекцію в деяких випадках була надто потужною, що більшість лікарів вважали виправданим. В тілі деяких пацієнтів, які померли від COVID-19, часто не знаходили коронавірус або знаходили його дуже малу кількість. Це говорить про те, що їхня імунна система позбулася інфекції. Але в процесі вона виділяла надто велику кількість потужних компонентів, таких як цитокіни й інші речовини, які викликають запалення. Тому вважалося, що тканини й органи в ході такого "шторму цитокінів" були смертельно ушкоджені.

Низка нових досліджень засвідчила, що імунний елемент, який весь цей час звинувачували у смерті хворих на COVID-19, насправді ні до чого або ж, щонайменше, "цитокінові шторми" відбуваються не так, як думали лікарі.

Ідея про цитокіновий шторм при зараженні коронавірусом досі говорила про один проблемний білок - інтерлейкін-6 або il-6. Все почалося з того, що з ним почали пов'язувати загибель пацієнтів в Китаї на початку пандемії. Китайські лікарі стверджували, що у пацієнтів, які тяжко переживали COVID-19, був надто високий рівень il-6. Вони використали ліки, які блокують цей імунний білок, після чого деякі пацієнти одужували. Аналогічні повідомлення пізніше надходили й з Італії.

Деякі ліки, які блокують il-6, призначають для лікування ревматоїдного артриту. Ці препарати також можуть зупинити надто потужну імунну реакцію в інших ситуаціях.

Поряд з цим, застосування ліків для блокування il-6 стало стандартом при лікуванні госпіталізованих пацієнтів з COVID-19. Ідея, що вони придушують цитокіновий шторм, стала поширеним і загально прийнятим твердженням.

Нові більш ретельні дослідження не змогли підтвердити те, що ліки для блокування il-6 насправді є ефективними. Вони не виявили доказів того, що препарат tocilizumab, який часто використовують для придушення il-6, дійсно скорочує загрозу смерті у випадку зараження коронавірусом. Компанія Roche, яка займається виробництвом tocilizumab, провела власні тести на пацієнтах з COVID-19 і повідомила, що її препарат справді не допомагає.

Також виявилося, що насправді рівень il-6 не такий вже і незвично високий у пацієнтів з COVID-19. Лікар-інфекціоніст Джонатан Парр з Університету Північної Кароліни перевірив рівень il-6 у пацієнтів з коронавірусом і виявив, що рівень білка був нижчим, ніж при інших запальних синдромах, таких як сепсис, коли він в 27 разів вищий.

Медики зауважують, що багато пацієнтів з COVID-19 також страждають від утворення кров'яних згустків, які теж можуть пошкоджувати легені й інші органи. Також коронавірус здатен знищувати гермінативні центри - зони лімфатичних вузлів, в яких утворюються антитіла. В результаті антитіл виділяється менше. І вони менше ефективні.

Як повідомляв "Апостроф", вчені змоделювали стан хворих на COVID-19, відомий під назвою "мультисистемний запальний синдром у дітей (MIS-C)". Це дало їм можливість зрозуміти, чому у деяких людей з COVID-19 розвивається сильне запалення, смертельно небезпечне для життя.