RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Потрапив під обстріл на Донбасі: що відомо про командира російських миротворців в Карабасі

В Нагірному Карабасі, де президенти Азербайджану, Вірменії і РФ підписали договір про припинення військових дій, Міноборони РФ розмістить своїх миротворців. Керувати цим контингентом буде генерал-лейтенант Рустам Мурадов, який брав участь у військових діях на Донбасі і навіть потрапив під обстріл у 2016 році.

Про це повідомляє видання ВВС Русская служба.

До інформації про призначення Мурадова у Вірменії поставилися вкрай насторожено, оскільки той народився в дагестанському селі з переважно азербайджанським населенням.

У 1996 році, коли Мурадову було 23 роки, він отримав орден Мужності після операції по захопленню Верхнього Центороя в Чечні - тоді лейтенант Мурадов командував розвідротою 136-ї бригади в Буйнакську. До 2009 року Мурадов продовжував служити в Чечні, командуючи 17-ї мотострілецької бригадою в Шалі, а після того перевівся по ротації в Забайкалля.

У званні командира 36-ї мотострілецької Лозівської бригади Східного військового округу Мурадов отримав звання генерал-майора і орден за "Військові заслуги", який йому вручив президент РФ Дмитро Медведєв.

В 2014 році, коли на Донбасі розпочалася війна, Мурадов був слухачем військової академії Генерального штабу, а в 2016 році його призначили представником Росії в Спільному російсько-українському центрі з контролю за припиненням вогню (СЦКК).

У березні 2016 року Мурадов потрапив під обстріл в районі Ясинуватої. Бойовики тоді писали, що ЗСУ на блокпосту в районі Ясинуватої "з РПГ, великокаліберних кулеметів, зенітних установок і стрілецької зброї обстріляли представника СЦКК з російської сторони генерал-майора Мурадова".

"Представник СЦКК з української сторони генерал-майор Таран абсолютно точно знав місцезнаходження генерала Мурадова", - заявляв один з ватажків бойовиків ДНР Едуард Басурін.

У 2017 році генерал Мурадов в якості військового радника відправився до Сирії, де командував російськими військами в районі Дейр-ез-Зора. За підсумками цього відрядження Володимир Путін нагородив його в Кремлі зіркою Героя Росії.

Після повернення з Сирії генерал Мурадов командував 2-ї загальновійськовою армією Центрального військового округу, до складу якої входила миротворча бригада, розміщена тепер в Нагірному Карабасі.

Як повідомляв "Апостроф", 10 листопада на аеродром спільного базування Вірменії та Росії "Еребуні", розташований в безпосередній близькості від столиці Вірменії Єревана, прибули три літаки з російськими миротворцями і військовою технікою.