RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Це справжня "м'ясорубка": хто постраждає найбільше від введення касових апаратів

Український парламент відмовився відстрочити введення обов'язкового використання касових апаратів приватними підприємцями, через що на вулиці вийшли незадоволені представники бізнесу і влаштували мітинг під будівлею Ради.

Як розповіла "Апострофу" консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська, використання реєстраторів є лише однією з проблем.

Ще ж одна проблема пов'язана з необхідністю ведення товарного обліку, додала вона.

"Є багато бізнесів, які торгують товарами без документів. Тому люди бояться, що у них почнуть вилучати товар - саме ця ситуація напружує найбільше", - пояснила фахівець.

Експерт додала, що навіть якщо фірма торгує легальним товаром, до неї все одно можуть виникнути питання, так як деякі компанії, зокрема, інтернет-магазини, наймають сотні ФОПів, які і продають товари або надають послуги. Це все робиться для оптимізації податків, так як ФОПи - це підприємці, які працюють на єдиному податку.

Але є в Україні і компанії, які працюють "в білу".

"І, якщо першим вигідне або повне скасування фіскалізації розрахунків, або, хоча б, максимальна відстрочка по її введенню, то другі вважають її абсолютно правильною, оскільки вона, на їхню думку, сприяє виведенню української економіки з тіні", - додала консультант.

Таким чином, говорить Олександра Томашевська, в Україні йде реальна боротьба не між підприємцями і державою, а між двома групами компаній - "білими" і "чорними".

"Після того, як в Україні все ж введуть РРО, погані компанії не закриються, а просто почнуть платити більше податків. Звичайно, у всій цій м'ясорубці найгірше доведеться дрібному бізнесу. Тому відстрочка (з введенням норми про РРО) була б не зайвою, оскільки в останній рік країна знаходиться в скрутному становищі, і зараз завдання - хоча б зберегти робочі місця. І, звичайно, це - мінус всій цій історії", - завершила вона.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Чорне" і "біле": чому бізнес протестує проти касових апаратів.