RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

"Стрибки радіації" в Чорнобильській зоні: влада розповіла, коли будуть нові сплески

У Державному агентстві України з управління зоною відчуження пояснили причину стрибків радіації 25 листопада і назвали дати, коли така ситуація повториться.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

"У зоні відчуження коливання радіаційного фону, які були зафіксовані датчиками, виникли через проведення щорічного планового метрологічної повірки автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО)", - йдеться в публікації.

Відзначається, що з 17 листопада 2020 ДСП "Екоцентр" спільно з ДП "Київоблстандартметрологія", проводять планову перевірку датчиків потужності еквівалентної дози для того, щоб забезпечити достовірності роботи АСКРО. Для перевірки її працездатності еталонні джерела випромінювання підносять до датчика, що викликає короткочасні коливання радіаційного фону.

Як запевнив заступник голови ДАЗВ з управління зоною відчуження Максим Шевчук, в даний час ніяких надзвичайних ситуацій в зоні відчуження не відбувається, а радіаційний фон знаходиться в межах звичайних для зони відчуження рівнів.

"Інформація, поширена на Фейсбук-сторінці ГО "Save Dnipro", була згенерована ботом, який автоматично використовує офіційні і відкриті дані, які в автоматичному режимі оновлюються і розміщуються на інтернет-карті ДСП "Екоцентр". Без професійного пояснення ця інформація викликала занепокоєння в суспільстві", - сказано в публікації.

Повідомляється, що перевірка датчиків в зоні відчуження також буде проводитися з 7 по 11 грудня. Це спричинить короткочасні підвищення індикації радіаційного фону тільки в датчиках, які будуть перевірятися. Це буде зафіксовано автоматизованою системою контролю радіаційної обстановки і показано відповідно на інтернет-карті.

У ДАЗВ прийняли рішення заздалегідь розміщувати графіки проведення робіт, які можуть викликати штучне підвищення радіаційного фону.

Детальніше про ситуацію зі стрибками радіації в Чорнобильській зоні читайте в матеріалі "Апострофа": На Чорнобиль виділяються такі гроші, що можна вести трансляцію під кожним деревом - еколог.