RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Вчені розповіли, люди з якою групою крові найменше схильні до зараження COVID-19

Дослідники з Інституту клінічних оціночних наук в Торонто вивчили групи крові, люди з якими рідше заражаються коронавірусом.

Симптоми можуть зберігатися роками: лікарі перерахували побічні наслідки від Covid-19

Про це повідомляє Daily Mail.

У кожної людини є одна з чотирьох груп крові: О (I), А (II), В (III) або АВ (IV). Також групу крові визначають 2 антигена (A і B). Людина може мати один з них, обидва (AB) або жодного (O). Вони розташовані на еритроцитах (червоних кров'яних клітинах) людини.

Дослідження провели в Канаді, де вивчили групи крові 225 556 осіб, які в період з 2007 по 2019 рік робили аналіз крові і мазок на COVID-19 в 2020 році. Вони виявили, що 36,3% мали групу крові A (II); 4,5% - тип AB (IV); 14,9% - тип B (III) і 44,3% - тип O (I).

Статистичний аналіз врахував всі інші змінні і супутні захворювання і показав, що ризик інфекції SARS-CoV-2 на 15% вище у пацієнтів типу AB (IV), ніж у пацієнтів типу A (II).

Як з'ясували дослідники, ймовірність зараження при типі O (I) на 5% нижче, ніж при типі A (II), але в порівнянні з усіма групами крові ця ймовірність зростає до 12%.

У людей з типом O (I) або негативною кров'ю також на 13% і 19% менше ймовірність розвитку важких симптомів або смерті.

У людей з групою крові B (III) ризик важкого захворювання після інфекції на 21% вищий, ніж у людей з групою A (II).

Дослідження також показує, що люди з негативною групою крові (O (I) -, A (II) -, B (III) - або AB (IV) -) в середньому на 21% рідше заражаються вірусом, ніж люди з позитивним типом крові.

Отримані дані схожі з попередніми дослідженнями, проведеними в Китаї, які виявили аналогічний захисний ефект для певних груп крові.

Як повідомляв "Апостроф", важкі випадки Covid-19 призводять до стану, званому "цитокіновий шторм", при якому імунна система організму виходить з ладу і починає атакувати здорові клітини, а не тільки інфіковані.