RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

ЗМІ розповіли про початок спроби захоплення Будинку профспілок в Києві

Будинок профспілок на Майдані Незалежності та низка об'єктів нерухомості, що перебувають у власності Федерації профспілок України, заарештував Печерський райсуд. Причиною арешту називають борг ФПУ у розмірі 160 млн грн перед іпотекотримачем – компанією ІТТ-нерухомість, яка змінила назву на ТОВ "БЦ Майдан Плаза". Сума 160 млн грн була використана ФПУ для того, щоб відремонтувати Будинок Профспілок, а оскільки борг начебто не було повернуто, довелося розплачуватися квадратними метрами (біля 5 тисяч).

Про це пише "Газета по-українські".

За твердженням ЗМІ, Федерація перевищила повноваження, адже не мала права розпоряджатися майном, яке не є її власністю. ФПУ новина про арешт шокувала, керівник Департаменту корпоративних прав та майна ФПУ Дмитро Довганенко повідомив, що день тому дізнався про рішення та назвав ситуацію "цинічною".

"До відновлення будівлі держава не доклала жодних зусиль, кошти шукала сама ФПУ та членські організації, і коли вдалося залучити інвестиції, щоб відродити будівлю, її заарештовують. Держава досі не визначила статус цього майна на законодавчому рівні. Тому, за словами Довганенка, ФПУ як першовласник майна, володіє, користується та розпоряджається ним, а також буде рішуче відстоювати своє право на майно, яке належить профспілкам на законних підставах", - йдеться у матеріалі.

Голова Всеукраїнської профспілки виробників і підприємців Наталія Землянська підкреслила, що "влада веде наступ на права членів профспілок, працівників та підприємців", і що спроба відібрати у ФПУ та її організацій майно – це намагання "позбавити їх спроможності організовувати протести проти антисоціальних та антипрофспілкових законопроектів".

Видання вказує, що є й інші причини "атаки" на профспілки: там відкрито підтримують підприємців, у тому числі під час протестних акцій, також влада приватизувала та розпродала багато об’кєтів нерухомості, проте грошей не вистачає, тому взялися за майно профспілок.

27 листопада була оприлюднена інформація щодо "боргів" ФПУ перед ТОВ "БЦ Майдан Плаза". Як пише видання, там не розуміють причин арешту Будинку профспілок, а взаємини між організаціями розвивалися таким чином:

    –Після пожежі, коли Будинок профспілок було пошкоджено, ТОВ "БЦ Майдан Плаза" вирішило інвестувати кошти у відновлення будівлі.

    –Договір було укладено у 2015, було прописано зобов’язання сторін. "БЦ Майдан Плаза" повинна була профінансувати ремонт всіх приміщень Будинку профспілок на 170 млн грн.

    –Було укладено іпотечний договір, згідно з яким іпотекотримач ("БЦ Майдан Плаза") отримав в іпотеку частину приміщень, яка мала стати його власністю після внесення суми інвестицій. Решта приміщень залишається у власності ФПУ.

    –У 2017 іпотечний договір був припинений, адже сторони виконали свої зобов’язання.

Як пише видання, за словами директора ТОВ "БЦ Майдан Плаза" Назара Бенча, боргів у ФПУ перед ТОВ немає. Арешти ТОВ "БЦ Майдан Плаза" на майно ФПУ не накладало і не ініціювало: "Нам невідомі причини накладання арешту на Будинок Спілок. Будемо вживати всіх засобів для захисту своїх прав та інтересів", - зазначив пан Бенч.