RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Є вдалі приклади: російський історик пояснив, чому Путіну не вдалося відродити СРСР

Російський історик і громадський діяч Андрій Зубов пояснив, чому президенту Росії Володимиру Путіну не вдалося відродити Радянський Союз.

Про це він сказав в ефірі програми "Всьо по бєспрєдєлу" на телеканалі "Апостроф TV".

Він звернув увагу, що будь-яка колишня імперія, та й її частини хочуть зберегти якісь відносини з центром. Наприклад, як Спільнота колишніх франкомовний колоній Африки або Британська співдружність націй.

"І в цьому сенсі у Росії були можливості нормальним демократичним шляхом, не застосовуючи ніяких насильств, бути певним культурним центром розваленої країни, яка була не тільки СРСР. Адже переважна більшість частин цієї країни до цього були Російською імперією. Хто 100 років, хто 200 років . І, в принципі, бажання Путіна можна зрозуміти, інша справа, що не вийшло. Але він вибрав неправильний шлях", - сказав історик.

На думку Зубова, неправильний шлях Путіна полягав в тому, що він хотів відтворити радянські економічні і політичні форми, що як раз і призвело до загибелі Радянського Союзу.

"Тому його режим, його влада, його союз - ось це СНД - ставали все менш і менш привабливими в міру того, як всюди виростало нове покоління. І в Росії, і в Білорусі, і в Казахстані, і в Україні", - звернув увагу експерт.

Люди хотіли жити, як на Заході, вони хотіли не тільки економічного, але і політичного громадянського благополуччя, вважає історик.

"Розумієте, помилка Путіна в тому, що він став не в авангарді демократизації колишнього тоталітарного СРСР. Він став в ар'єргарді, намагаючись утримати країни колишнього СРСР від шляху до демократії, до свободи, до ринкової економіки, до системної декомунізації, як було в Польщі" , - сказав він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - У Росії чудово розуміють, за що Путін вирішив покарати Україну - історик Андрій Зубов.