RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

День ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС: факти про трагедію, які потрібно знати

Сьогодні, 14 грудня, в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

"Апостроф" розповідає історію Дня вшанування, а також факти про трагедію на ЧАЕС, які потрібно знати.

Історія і святкування

Трагедія на ЧАЕС сталася вночі 26 квітня 1986 року і її вважають найбільшою техногенною катастрофою в історії людства. Саркофаг над зруйнованим енергоблоком закінчили зводити 30 листопада, а 14 грудня 1986 рокці було опубліковано повідомлення ЦК КПРС і Ради міністрів про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд четвертого енергоблоку ЧАЕС. Дату публікації повідомлення і взяли за основу Дня вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Фото: Німецька хвиля

Через двадцять років після трагедії тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про заснування цієї пам'ятної дати в Україні. Але самі "чорнобильці" не називають цю дату "святом".

***

Далі "Апостроф" призведе факти про трагедію, які ви могли не знати.

Катастрофа на ЧАЕС: надпотужний вибух

Вчені прирівнюють витік радіації до вибуху відразу 500 бомб, які були скинуті американською армією на Хіросіму в 1945 році. Після вибуху радіоактивні опади випали навіть в Ірландії.

Цифри

Майже 800 тисяч людей брали участь в ліквідації наслідків вибуху на ЧАЕС. 70 тисяч стали інвалідами, а від 4 до 10 тисяч - померли від наслідків катастрофи. Майже 2 млн українців потрапили під радіоактивне випромінювання, а в цілому таких людей близько 8,4 млн.

На сьогоднішній день близько 7 млн жителів України, РФ і Білорусі отримують грошові компенсації за усунення наслідків.

Особливе маркування катастрофи на ЧАЕС

Вибуху на електростанції привласнили 7-й рівень небезпеки за шкалою INES. Такий же рівень отримала і катастрофа на "Фукусімі" в 2011 році.

Постраждалі країни

Найбільше від вибуху постраждала не Україна, як прийнято вважати, а Білорусь, яка отримала 70% радіаційного забруднення від ЧАЕС. Наслідки катастрофи для Мінська були оцінені в $ 235 млрд.

Суперник Умані по хасидизму

Мало хто знає, але Чорнобиль в другій половині ХVIII століття був одним з головних центрів хасидизму, і міг змагатися з популярною серед хасидів Уманню. В кінці XIX століття в місті проживало близько 10 тисяч чоловік, з яких дві третини були євреями.

Рудий ліс

Через витік радіації ліс поблизу Чорнобильської АЕС став "рудим".

Фото: 24 канал

Острівці небезпеки

Після вибуху радіація не поширювалася рівномірно, утворюючи так звані острівці небезпеки. Одна з таких зон - стела "ЧАЕС імені Леніна", де радіаційний фон може сягає 1200 мікрорентген/годину (в Києві близько 11 мкр / год).

Спорудження "Укриття"

Будівництво арки над зруйнованим реактором стартувало в 2012 році, і щодня в створенні споруди брало участь близько 3000 чоловік. Цей проект був введений в експлуатацію в 2019 році.

Ідеальні дороги

У це складно повірити, але дороги в зоні відчуження ідеально рівні, і на них складно знайти вибоїни. Рівне покриття поклали спеціально, щоб радіоактивні відходи не розкидалися при транспортуванні.

Нове життя в зоні відчуження

Природа завирувала в цій зоні з новою силою, а сам Чорнобиль кишить різноманітними дикими тваринами. Що стосується популяції, то вона може конкурувати з відомими заповідними зонами.

Чорнобиль в культурі

Про трагедію на ЧАЕС знято багато фільмів, але безліч нагород зібрала документальна стрічка "Арка" та міні-серіал від телеканалу HBO "Чорнобиль", після якого в зоні відчуження приїхало багато туристів.

Фото: РИА

Музичні кліпи в зоні відчуження

У 2014 році легендарний колектив Pink Floyd презентував кліп на пісню Marooned, який був знятий в місті-примарі Прип'ять.

Короткометражний кліп-подорож Iron Sky зняв шведський рок-виконавець Паоло Нутіні, а в 2018 році кліп біля ЧАЕС зняла британська група Suede на пісню "Life is golden".

Раніше ми розповідали, що в зоні відчуження ЧАЕС були зафіксовані підозрілі скачки радіації.