RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Як українці ставляться до проблеми Covid-19 і карантину в країні: результати опитування

80% українців заявили, що стурбовані ситуацією з коронавірусом в Україні, трохи більше 22% переконані, що влада України в цьому напрямку нічого не робить, в той же час 12,7% українців вважають, що влада робить все можливе.

Про це розповів в інтерв'ю журналу "Новое время" заступник голови Інституту соціології НАН України Євген Головаха.

За словами фахівця, найбільш популярною відповіддю було те, що влада щось робить, але цього недостатньо - про це заявили 51,6%. Таким чином українці вимагають більш рішучих дій з боку влади.

В той же час за продовження карантину зі строгими обмеженнями виступає 21,6% опитаних. 42,5 % опитаних українців вважають, що карантин потрібно пом'якшити, але деякі обмеження продовжити і далі. Зняти всі обмежувальні заходи хочуть 22%.

"Я розглядаю такі настрої крізь призму нашого історичного досвіду. По-перше, фаталізм. Оскільки Україна була постійно в сфері чийогось впливу, то до всього вироблялося фаталістичне ставлення. По-друге, це радянський досвід. Радянська людина вважала, що їй нічого не треба робити. Все за неї вирішить партія. Зараз вже давно партії немає, а уявлення, що хтось колись якось вирішить, зберігається. Тобто, такий патерналізм", - пояснив вчений.

Євген Головаха додав, що причиною розчарування українців у владі є те, що вони сподіваються, що влада все вирішить, а вона не вирішує.

"В минулому році (в кінці), за даними центру Разумкова, відносна більшість вважало, що справи йдуть у правильному напрямку. А зараз так вважають лише 20%. І такі хвилі настроїв супроводжують діяльність будь-якої влади. Для цієї влади був більше аванс, вона мала ще додаткових півроку. На відміну від попередників, її рейтинг падав не так швидко і катастрофічно. Але все одно фінал однаковий. Переважна більшість людей вважає, що справи йдуть у неправильному напрямку", - резюмував соціолог.

Як повідомляв "Апостроф", раніше прем'єр-міністр країни Денис Шмигаль заявив, що українська влада має достатню кількість коштів для того, щоб придбати стільки вакцин від вірусу COVID-19, скільки буде потрібно для всіх громадян країни.