RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Туреччині в архівах знайшли листи Роксолани і договір султана з українським гетьманом

У турецьких архівах знайшли листи Роксолани своєму чоловікові - султану Сулейману, який вважається одним з найуспішніших султанів і інші унікальні документи.

Як пише "Радіо Свобода", про це розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині Андрій Сибіга, додавши, що директор архіву зробив для нього копію цих листів.

"Вона могла писати листи тільки своєму чоловікові - султану Сулеймана, який вважається одним з найуспішніших султанів. Є листування в контексті її гуманітарних проектів. Тому що вона будувала багато культових об'єктів по всій Османській імперії. І вони є прекрасним прикладом поетичного мистецтва того часу" , - розповів посол.

Крім того, дослідник Олександр Середа виявив в турецьких архівах кілька важливих документів, серед яких договір султана з гетьманом Дорошенко. Це один з перших документів, в якому мова йде про міжнародної суб'єктності козацької держави.

"У багатьох випадках це хроніки - ретельна фіксація подорожуючих або тих, хто збирав податки на території сучасної України, про побут місцевого населення, про його етнічному та релігійному складі. Дійсно багатий матеріал особливо по Південноукраїнським територіям", - додав Сибіга.

Як повідомляв "Апостроф", українські дипломати знайшли в Османській архіві унікальні оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору (1918) і ратифікації гетьмана Павла Скоропадського.