RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Ворожіння на Різдво: коли і як правильно гадати

Різдвяний Святвечір, який відзначають з 6 на 7 січня, завжди вважали ідеальним часом для ворожінь, що майже завжди збувалися. Користуючись таємничістю цього періоду, люди в цей вечір ворожили, намагаючись дізнатися майбутнє.

Готуємо Різдвяну кутю з пшениці з цукатами: простий рецепт і поради

"Апостроф" розповідає про найпопулярніші способи ворожіння на Святвечір.

Ворожіння на судженого

У ніч на Різдво і Старий Новий рік дівчата ворожили, щоб дізнатися ім'я свого судженого і навіть намагалися побачити його обличчя в дзеркалі. Для цього гадання опівночі треба було сісти в темряві між двома дзеркалами, запалити свічки і вдивлятися в відображення, сподіваючись там побачити судженого.

Для іншого ворожіння потрібно два столових прибори, свічка, дзеркало і рушник. Всі ці предмети розкладали на столі в порожній кімнаті, сідали перед дзеркалом і вимовляли: "Суджений, ряджений, приходь вечеряти".

Якщо таємничі сили готові розповісти про майбутнє, дзеркало починає тьмяніти за п'ять хвилин перед появою "нареченого", а тому його треба протерти спеціально приготованим рушником. Коли нарешті дівчина побачить риси обличчя судженого, треба закричати: "Цур цього місця!", і диявол, який показувався в образі нареченого, зникне.

З дзеркалом ворожили і на перехресті - стоячи спиною до місяця, дивляться в дзеркало і загадують: "Суджений, ряджений, покажися мені в дзеркалі". Як деякі запевняють, наречений з'являється в люстерці через якийсь час.

Ворожіння на воді

Для ворожіння беруть кілька чашок за кількістю учасників ворожіння. В одну чашку наливають трохи води, а в інші кладуть каблучку, хліб, монету, цукор, цибулю і сіль. Кожен з учасників ворожіння з закритими очима, по черзі, вибирає чашку.

Чашка з водою пророкує, що особливих змін в житті не очікується, каблучка в чашці - швидке весілля, хліб - достаток, монета - багатство, цукор - веселощі, сіль - нещастя, а цибуля - сльози.

Для іншого ворожіння на Різдво беруть тазик з водою, половинки від шкаралупи волоського горіха, по числу тих, хто ворожить, і стільки ж невеликих свічок або їх шматочків. Свічки потрібно вставити в шкаралупки, запалити і опустити в тазик.

Першою вийде заміж та дівчина, у якої свічка згорить першою, а останньою - чия свічка згорить останньою. А якщо у когось шкаралупа зі свічкою потоне, тій дівчині і зовсім не бувати заміжньою.

Раніше "Апостроф" нагадував про те, які православні та католицькі свята відзначатимуть українці в січні.