За традицією в Україні православні християни відзначають Різдво Христове 7 січня. Це одне з найважливіших релігійних свят в році, до якого завчасно готуються. Починається святкування вже напередодні - у Святвечір.

Готуємо Різдвяну кутю з пшениці з цукатами: простий рецепт і поради

"Апостроф" нагадує, якими справами не слід займатися в ці святкові дні.

У переддень Різдва, 6 січня, на святковому столі повинно бути 12 пісних страв. В цей день до сходу першої зірки християни повинні тримати строгий піст, легкий перекус дозволений тільки дітям. Не можна вставати з-за столу, поки не буде спробувано кожне блюдо, що стоїть на столі. Також, за традицією, до настання Різдва зі столу не прибирають.

У день Різдва, 7 січня, дозволяється вживати в їжу рибу, м'ясо, вино - Різдвяний піст закінчився.

Заборони на Різдво:

  • в цей святковий день не прийнято вдягати старий одяг;
  • не можна сваритися, особливо за святковим столом;
  • не можна працювати: жінки не повинні займатися прибиранням, виносити сміття, шити і прати, а чоловіки - ходити на полювання чи риболовлю;
  • не можна гадати на Різдво;
  • не можна забувати про милосердя, потрібно бути гостинним.

Раніше "Апостроф" нагадував, в чому відмінність колядок, щедрівок та посівалок.