RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Заборони на Різдво: що не можна робити, щоб не накликати біду

Православні християни мають ряд традицій та заборон на Різдво Христове 7 січня, яких прийнято дотримуватися, що не накликати біду. У православних це свято вважається періодом розвитку, сімейних цінностей, роботи над своєю духовністю.

Як колядувати на Різдво: красиві колядки

"Апостроф" розповість про головні традиції Різдва.

Так, через піст перед Різдвом у православних заборонялося їсти м'ясо і продукти тваринного походження. Також не можна було вино та олію. У Святий вечір на стіл прийнято ставити 12 пісних страв - стільки, скільки апостолів було у Христа, при цьому всі страви потрібно було спробувати. Страви зі столу прибирати не можна до самого Різдва. 7 січня заборони щодо поста знімалися.

Також у православних є традиція щодо ялинки - на неї було прийнято дивитися, щоб перевірити наявність зірки, яка сповіщала про народження Ісуса.

На Різдво не прийнято вдягати старий одяг. Також не можна працювати - шити, прати, прибирати. Заборонялося ходити на полювання чи риболовлю.

Заборонено на Різдво було гадати і лаятися. Також не можна обідати до сходу першої зірки, дітям в цьому відношенні було послаблення - їм було дозволено перекус.

Не можна також забувати про милосердя і допомогу тим, хто не може відзначати Різдво.

Раніше "Апостроф" розповідав про головні традиції Святвечора, який відзначається 6 січня.