У середу, 6 січня, напередодні Різдва відзначають Святвечір - на стіл прийнято подавати 12 страв, що символізують число апостолів Ісуса Христа. Також у цей вечір починають колядувати.
Готуємо Різдвяну кутю з пшениці з цукатами: простий рецепт і поради
"Апостроф" розповідає все, що потрібно знати про традиції, заборони і прикмети свята.
Традиції
Святвечір завершує 40-денний Різдвяний (Пилипів) піст, у цей день віруючі відвідують богослужіння в храмах.
Трапезу увечері починають з молитви, в якій прославляють Христа, просять благополуччя і щастя для всіх присутніх. У першу чергу куштують кутю, після чого приступають до решти страв.
Що подають на стіл
На Святвечір прийнято ставити на стіл 12 страв - головною є кутя, яку варять із цільних зерен рису або пшениці, з додаванням маку, меду, волоських горіхів, кураги, чорносливу, родзинок.
Крім того, подають запечену рибу, овочеві салати і рагу, грибний суп, пісний борщ, пампушки, пиріжки, вареники, голубці з грибами, соління. Господині також готують рулети з маком і горіхами, медяники, пряники, ягідні і фруктові киселі, запечені з медом і горіхами яблука.
На свято варять узвар із сухофруктів і меду. Вважається, що поєднання на столі куті та узвару є символом вічного життя, народження і смерті Ісуса. За вечерею заборонено вживати алкоголь.
Що потрібно робити на Святвечір
З ранку господині проводять ретельне прибирання, викидають непотріб, після чого приступають до приготування святкової вечері.
Різдвяний стіл прикрашають пучком сіна, що є символом ясел, і композицією зі свічок і ялинових гілок.
Діти і молодь у химерних костюмах ходять по домівках і співають колядки. В обрядових піснях прийнято прославляти Ісуса Христа і сім'ю господаря будинку. Колядників обдаровують цукерками, випічкою та грошима.
Слід попросити вибачення у людей, яких образили, пробачити всіх своїх ворогів.
Що не можна робити
- Не можна їсти до появи на небі першої зірки.
- Заборонено сваритися, з'ясовувати стосунки, скупитися.
- Увечері напередодні Різдва забороняється працювати.
- Не можна зустрічати свято в старому одязі і речах чорного кольору.
- Займатися рукоділлям.
Раніше "Апостроф" нагадував, в чому відмінність колядок, щедрівок та посівалок.