RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Чи будуть продовжувати локдаун в Україні і які будуть заборони з 25 січня: всі подробиці

Скоро завершується локдаун, який діє в Україні з 8 до 24 січня включно.

"Апостроф" зібрав всю інформацію про те, які плани у влади і які обмеження будуть з 25 січня.

Чи продовжать локдаун

Уряд не бачить необхідності у продовженні посиленого карантину. Дія локдауну завершиться в 00:00 25 січня, після чого Україна повернеться до обмежень "помаранчевої" зони. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Адаптивний карантин буде діяти в Україні до 28 лютого, однак Кабмін має намір в черговий раз продовжити його термін до 31 березня 2021 року.

"З 8 до 24 січня у нас встановлений так званий карантин зимових канікул. Його ключова мета - обмеження мобільності населення. З 25-го ми перейдемо, ймовірно, до "помаранчевої" зони, яка діяла до введення цих правил", - зазначив Шмигаль.

За його словами, потреби продовжувати жорсткі карантинні заходи довше, ніж до 24 січня, немає.

"Поточний карантин введений до кінця лютого. Швидше за все, ми продовжимо його до 31 березня тією ж постановою. Поки немає підстав скасовувати адаптивний карантин. Хвороба не зникла", - зазначив прем'єр.

З 25 січня Міністерство охорони здоров'я планує перевести режим на карантин з іншими обмеженнями, більш ослабленими. Їх визначать залежно від епідеміологічної ситуації в країні.

Продовжувати жорсткі заборони не планують. За словами Степанова, це нелогічно, дивлячись на рівень захворюваності коронавірусом. Продовження локдауну можливе лише в разі різкого зростання заражень - від 30 тисяч хворих на добу. Але це також залежить і від заповнювання лікарень.

Міністр зазначив, що логіка нинішнього локдауну - це зменшення контактів після новорічних і різдвяних свят, коли потенційно сталося масове інфікування людей.

Правила карантину з 25 січня

З понеділка під забороною будуть масові заходи з кількістю учасників понад 20 осіб, при цьому обов'язково соціальне дистанціювання.

Кінотеатри та театри зможуть працювати при заповнюваності залів не більше 50% місць для сидіння.

Перестане діяти заборона на роботу ТРЦ, непродовольчих магазинів та ринків, закладів побутового обслуговування.

Обслуговування відвідувачів в кафе, ресторанах та інших закладах громадського харчування буде дозволено з 07:00 до 23:00 з забороною проведення розрахункових операцій після 22:00. В інші години можливо тільки здійснення замовлень на винос.

Крім того, в закладах громадського харчування будуть діяти правила дистанціювання: розсадження гостей - не більше 4 повнолітніх за столом, дистанція між столами - від 2 метрів.

Залишається під забороною діяльність розважальних закладів - дискотек, нічних клубів, закладів харчування з організацією дозвілля.

Відкриються спортзали, фітнес-центри, басейни, але з обмеженням відвідувачів - не більше 1 людини на 20 кв.м.

Громадський транспорт продовжить працювати з існуючими обмеженнями кількості пасажирів за кількістю місць для сидіння.

Діяльність об'єктів, які надають послуги з розміщення, буде заборонена, за винятком готелів.

Під забороною залишається проведення планових госпіталізацій, крім паліативної допомоги, лікування онкологічних хворих, допомоги вагітним і невідкладної допомоги.

Все так само буде заборонено залишати місця самоізоляції, обсервації, перебувати в громадських місцях без маски, що прикриває рот і ніс, а також без документів, що засвідчують особу.

Як працюватимуть школи після локдауну

За інформацією міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, повернення учнів випускних 9-х та 11-х класів до повноформатного навчання необхідно. Після 24 січня, коли має завершитися жорсткий карантин в Україні, учні випускних класів повернуться до змішаної форми навчання.

"Після завершення посилених карантинних заходів, при сприятливій санітарно-епідемічної ситуації, учні випускних класів повернуться до змішаної форми навчання. В областях, де показники захворюваності СOVID-19 будуть контрольованими, буду піднімати питання про повернення школярів 9-х та 11-х класів за парти ", - уточнив глава МОН.

Відзначимо, змішана форма навчання передбачає комбінування стаціонарних занять і дистанційного навчання.

За словами київського міського голови Віталія Кличка, 25 січня всі учні столичних шкіл повернуться за парти.

"Усі школи Києва готові до відновлення навчального процесу. В установах впровадили оновлений санітарний регламент. Місто в повному обсязі забезпечив всі комунальні установи дезінфікуючими засобами, а також розробив чіткий механізм дій у випадку виявлення спалахів захворювання в навчальних закладах", - розповів він.

У той же час він запевнив, що якщо епідеміологічна ситуація погіршиться, то буде застосована змішана система навчання - коли на дистанційне навчання будуть відправляти не всіх школярів, а окремі класи або закривати на карантин окремі школи.

Кличко нагадав, що столичні дитсадки продовжують працювати в звичайному режимі. На карантині знаходиться одна установа дошкільної освіти - в Шевченківському районі.

Що говорить МОЗ про ситуацію з коронавірусом в країні

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов 22 січня на брифінгу заявив, що за час локдауну знизилося число нових хворих коронавірусом.

Глава МОЗ підкреслив, що карантинні заходи слід розглядати комплексно.

"Це загальна стратегія Міністерства охорони здоров'я по боротьбі з коронавірусом. Зокрема, карантин вихідного дня в листопаді дав досить істотні результати. Також була певна логіка і в жорсткому карантині.

Головне, що нам вдалося на початкових стадіях збити цю хвилю поширення коронавірусу, яка потенційно мала розпочатися після новорічних свят. [...] Там дуже проста математика. Якби під час свят 10 осіб захворіли, то потенційно вони могли б заразити 100 осіб. [...] Якщо ми вводимо обмеження, які впливають на контакти між людьми, число потенційно заражених буде вже не 100, а, умовно кажучи, 50. І це вже серйозний результат, який впливає на загальну статистику ", - розповів Степанов.

Також міністр зауважив і про зменшення числа госпіталізацій - зараз в лікарнях знаходяться менше 19 тисяч чоловік, а на початку грудня їх було близько 29 тисяч.

У той же час Степанов зазначив, що поки що рано оцінювати вплив посиленого карантину.

Як повідомляв "Апостроф", в НАН України повідомили, що протягом наступного тижня (25-31 січня) в Україні можна очікувати повернення до тенденції повільного затухання епідемії COVID-19. Цьому сприятиме в тому числі і дія нових карантинних обмежень, що були впроваджені з 8 по 24 січня.