RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

До головлікаря є багато питань: що не так в лікарні Запоріжжя, де в пожежі загинули люди

Наслідки пожежі в інфекційній лікарні Запоріжжя, яка сталася 3 лютого, могли б бути іншими, якби в цьому приміщенні лікарні працювала сигналізація. Про це заявив начальник управління цивільного захисту ГУ ГСЧС в Запорізькій області Олексій Дунаєв.

Про це повідомляє видання "Перший запорізький".

В минулому році фахівці ДСНС провели перевірку пожежної безпеки будівлі інфекційної лікарні і за підсумком підготували розпорядження, в якому, серед іншого, рекомендували встановити систему сигналізації. Але адміністрація лікарні цю проблему не вирішила.

"Слідство триває і дасть відповіді на всі питання. Якщо говорити про сигналізацію - це системна проблема. У нас десятки установ культури, медицини і т.д. не обладнані системами протипожежного інформування. Я хочу звернути увагу: десятиліттями ці приміщення допускали до роботи після перевірок і десятиліттями не звертали на це уваги. На сьогодні створено робочу групу. Наше завдання - прийняти системне рішення і почати встановлювати сигналізації. Якщо не почнемо вирішувати цю проблему, такі ж ситуації, як вчора, будуть накривати нас постійно", - підкреслив глава Запорізької ОДА Олександр Старух.

В той же час співробітники лікарні не виключають, що винною у трагедії зроблять загиблу молоду лікарку Ольгу Гліву. Справав тому, що недавно спеціально для цього реанімаційного відділення було виділено 4 мільйони гривень для обладнання розводки кисневих точок. Довгий час в палатах реанімації стояли балони з киснем, хоча повинні були стояти на вулиці.

"На жаль, сьогодні реанімацію для ковідних пацієнтів пристосовують в різних приміщеннях. А вони повинні бути спеціальними, з хорошою вентиляцією, з усіма необхідними протипожежними системами, з кисневими точками, підведеними з вулиці. Але ми про це можемо тільки мріяти. Є лікарні, де взагалі старі підводки, які ледь витримують навантаження, а воно сьогодні зростає, в зв'язку з використанням апаратів. Тут, з урахуванням тяжкості травм, обвуглювання тіл, можна говорити про те, що концентрація кисню в палаті була великою. Це говорить про те, що палата не провітрювалася. Багато питань до головлікаря. Але простіше зробити винною загиблу лікарку, що мовляв, вона щось не те відкрутила і це призвело до трагедії. Подивимося, чим закінчиться розслідування ", - розповів лікар із Запоріжжя Сергій Баранник виданню "Вести".

Як повідомляв "Апостроф", на трагедію відреагував президент України Володимир Зеленський. Він висловив співчуття сім'ям загиблих і постраждалих і зазначив, що найстрашніше, що це сталося в лікарні, "де людям дарують здоров'я".