RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Страховий стаж для ФОПів під час коронавірусу: Пенсійний фонд України дав роз'яснення

Пенсійний фонд України (ПФУ) запевняє, що всім фізичним особам-підприємцям, які скористалися правом не платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в березні, квітні та травні 2020 року через через коронавірусний карантин, повністю зарахують страховий стаж за ці три місяці.

Про це йдеться у відповіді головного управління Пенсійного фонду в Київській області на запит фізособи-підприємця (ФОП). Копія документа є у розпорядженні "Апострофа".

Нагадаємо, раніше кілька ФОПів зв'язалися з редакцією і розповіли, що вони відповідно до законів № 533-IX та № 591-IX не платили ЄСВ в березні, квітні та травні 2020 року, але їм, у порушення цих законів, зарахували тільки дев'ять місяців страхового стажу, виключивши ті три місяці, коли вони не платили єдиний соцвнесок.

У головному управлінні ПФУ в Київській області запевнили, що для осіб, які не платили страхові внески з 1 березня по 31 травня 2020 року, цей період включений до страхового стажу для призначення пенсії, і вважається, що ЄСВ сплачено в розмірі мінімального страхового внеску.

При цьому є один нюанс.

"Такі періоди включаються тільки до страхового стажу для визначення права на пенсію, але не враховуються для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності (лікарняні та декретні виплати) та інших соціальних виплат...", - йдеться в листі.

З огляду на те, що людина, яка звернулася зі своєю проблемою до редакції "Апострофа", в зазначений період не хворіла та в декрет не йшла, дане уточнення не викликало в неї занепокоєння.

Що її дійсно хвилює, так це те, щоб ці три місяці все-таки не "загубилися" і були їй зараховані до загального страхового стажу - адже з кожним роком вимоги щодо стажу для виходу на пенсію в Україні посилюються, а тому на рахунку - вже не тільки кожен рік, але і кожен місяць.

"Апостроф" продовжує стежити за розвитком подій.