RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна запустить супутник власного виробництва: Зеленський назвав терміни

Президенту України Володимиру Зеленському представили пілотний проект Національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД). Під час наради глава України заявив, що вже в 2021 році наша країна запустить на орбіту свій супутник.

Про це повідомляється на сайті глави держави.

Близько 20 років питання відкритості даних про земельні ресурси не наважувався, і врешті-решт закон "Про національну інфраструктуру геопросторових даних" був прийнятий в квітні 2020 року. Після цього команда Госгеокадастра розпочала роботу над проектом, який презентований.

Головною унікальністю системи є те, що всі дані, відображені в ній, не зібрані фізично, а інтегровані за допомогою сервісів в режимі онлайн. Наприклад, якщо десь вносяться зміни до містобудівної документації або оновлюються місцеві ортофотоплани - це миттєво буде доступно для використання і на національному геопрорталі НІГД.

Зеленський поцікавився, яким чином буде здійснюватися перевірка достовірності даних, які будуть вноситися на портал. Також він зазначив, що інформація на порталі повинна бути максимально актуальною. Для цього Державне космічне агентство має укласти відповідні угоди, щоб отримувати дані з супутників партнерів до того часу, поки Україна не запустить власний.

"Це дуже потрібно людям. Люди, яких просто обманювали багато-багато років, - вони в принципі не довіряють будь-якій системі. Тому прозора влада повинна бути прозорою. Якщо ви щось завантажуєте і робите прозорим - це повинно оновлюватися постійно. Воно повинно бути живе. Живе - це супутник. Так, у нас поки немає свого супутника, але ми побудуємо його і запустимо в цьому році", - сказав президент.

Як повідомляв "Апостроф", раніше віце-прем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомляв, що Володимир Зеленський дав завдання щодо виведення на навколоземну орбіту космічного апарату дистанційного зондування землі "Січ 2-30 (2-1) "до 30-річчя незалежності України і це питання може вирішене до кінця 2021 року.