RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Іноземні члени конкурсної комісії з відбору глави САП намагаються взяти її під контроль - ЗМІ

Чотири члени конкурсної комісії з відбору глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за квотою Ради прокурорів, троє з яких є громадянами іноземних держав, намагаються взяти її під контроль і визначати її рішення.

Про це пишуть Українські Новини.

Видання звертає увагу на інформаційну атаку проти 7 членів комісії, обраних за квотою Верховної Ради (Коваль Е., Бусол Е., Гуджал А., Соболь Є., Романюк Б., Навроцький В., Дрозд О.) з боку ГО "Центр протидії корупції", зокрема Віталія Шабуніна та Дар'ї Каленюк. Дискредитація супроводжується схвальними відгуками про членів комісії за квотою Ради прокурорів. До роботи цих людей в складі комісії є "багато питань", пише видання.

"Особливо не шкодує своєю присутністю на засіданнях член комісії Нона Цоцорія, яка взагалі припинила виходити на зв'язок з комісією в кінці 2020 і в 2021... Інші члени від Ради прокурорів - Томас Фаєрстон і Драго Кос не бачать нічого страшного в тому, щоб в будь-який момент покинути засідання. У той час, коли сімка працює по 4-5 годин без перерви, міжнародники особливо не напружуються - можуть бути в ефірі півгодини, годину, дві години", - йдеться в матеріалі.

Щоб прийняти рішення по кандидату на главу САП, його повинні підтримати 5 членів комісії від ВРУ і 2 - від Ради прокурорів. Це дає міжнародним експертам право вирішального голосу. "З огляду на, як вони "відвідують" засідання комісії - загрожує блокуванням її роботи", - йдеться в матеріалі.

"Головуючий на першому засіданні конкурсної комісії САП Богдан Романюк привертав увагу комісії на те, що стаття 81 Закону "Про прокуратуру" не вимагає квотного голосування. В законі лише зазначено, що конкурсна комісія є повноважною, якщо в її склад призначено не менше 6 осіб... Про корупційну складову квотного принципу, на якому наполягала четвірка міжнародників, попереджала тоді і член комісії Олена Бусол", - зазначає видання.

З огляду на те, що іноземці не знають української мови, доводиться витрачати кошти на перекладачів. Їх позицію без узгодження представляє четвертий член за квотою Ради прокурорів - Роман Куйбіда. Позицію іноземців він нібито намагається видати за позицію комісії.

"Романа Куйбіду ніхто в комісії не уповноважував на роль глашатая... Наскільки ми вивчили трансляції засідань, комісія проголосувала за те, що прес-релізи може давати тільки глава Катерина Коваль. Але поки до журналістів голова комісії не виходила", - пише ЗМІ.

На одному із засідань виявилося, що програма для вивчення здібностей кандидатів була підготовлена іноземцями без відома інших членів комісії.

"Драго Кос на засіданні на камеру обмовився про те, що "вони" все вже заздалегідь обговорили з Нонною Цоцорією і внесли свої зауваження, і він навіть хотів проголосувати за документи, про існування яких члени комісії за квотою ВРУ, навіть не підозрювали", - йдеться в публікації.

"Якщо ситуація буде розвиватися так і в подальшому - за участю ЦПК і неабиякого тиску міжнародників на інших членів комісії, Україна знову може отримати керівником САП людину з дуже сумнівними професійними якостями", - йдеться в матеріалі.