Щороку 22 березня християни східного обряду відзначають свято 40 святих, в яке вшановується пам'ять сорока Севастійських мучеників. Традиційним частуванням свята є булочки і печиво з пісного тіста у вигляді пташок - жайворонки.
"Апостроф" пропонує рецепт символу свята.
Пісні булочки "жайворонки"
Складові
- Борошно - близько 2 кг
- Вода - 1 л
- Рослинна олія - 2 ст. ложки
- Сухі дріжджі - 1 пакетик
- Сіль - 1 / 2 ч. Л.
- Цукор - 5 ст. ложок
- Сода - 1 / 2 ч. Ложки
- Ізюм - для вічко
- Міцний чай з цукром - для покриття тесту
Спосіб приготування
1. Борошно просійте через сито, змішайте з сухими дріжджами і содою.
2. У теплу воду висипте цукор, сіль, додайте рослинну олію.
Замісіть тісто, воно не повинно бути крутим - борошно додавайте поступово.
3. Тісто накрийте серветкою і поставте на 2 години в тепле місце підходити.
4. Як тільки тісто підніметься, приступайте до виготовлення пташок:
Розділіть тісто на невеликі рівні частини і з кожної розкачйте валик - шириною приблизно 2-3 см і довжиною 10-12 см.
Кожен валик загорніть вузлом (не туго), надайте форму голівці - зробіть носик, прищепнувши пальцями кінчик тесту. Очки можна зробити з тіста або родзинок. Хвостик злегка примніть пальцями або обережно надріжте віялом.
Викладіть булочки на деко, змащене олією, кожну змастіть міцним солодким чаєм.
5. Випікайте булочки близько півгодини при 180 градусів.
Раніше "Апостроф" публікував рецепти кращих пісних страв для Великого посту.