RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Війна підозрюваного в корупції Барбула проти ЗМІ: що змусило екс-чиновника судитися з журналістами

Колишній керівник держпідприємства "Спецтехноекспорт", яке займається експортом і імпортом товарів і послуг військового та подвійного призначення, Павло Барбул розцінив публікації в 12 відомих українських інтернет-виданнях про можливі зловживання як втручання в особисте життя і звернувся до суду, ініціювавши кримінальне провадження.

Серед згаданих видань виявився "Апостроф".

В забезпечення кримінального провадження за ч.2 ст. 182 ( "порушення недоторканності особистого життя") пан Барбул подав відповідну заяву до Печерського райсуду міста Києва. 18 лютого суддя Печерського районного суду Тетяна Ільєва винесла ухвалу на користь Павла Барбула, згідно з якою наклала арешт на майнові права інтелектуальної власності доменних імен 12 видань, в тому числі "Апострофа". Суд постановив закрити до них доступ усім інтернет-провайдерам і мобільним операторам на території України.

Головний редактор інтернет-видання "Апостроф" Денис Попович зазначив, що збір інформації про діяльність Павла Барбуль на посаді керівника "Спецтехноекспорту" проводився абсолютно відкрито і на законних підставах. Зокрема, у відповіді Офісу генпрокурора на офіційний запит видання "Апостроф" від 8 грудня 2020 року говориться про те, що на майно пана Барбула накладено арешт. За даними САП, до супроводу одного з контрактів на поставку продукції військового призначення, Павло Барбул привернув посередника - компанію-нерезидента.

"За такі послуги, на підставі підписаних посадовими особами "Спецтехноекспорту" актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 року (тобто в той період, коли Барбул очолював підприємство) були перераховані держкошти в сумі 2,2 млн дол, які належать ДП "завод 410 ГА". Проте зібрані слідством докази свідчать про те, що згаданий посередник ніяких послуг, пов'язаних з укладенням або подальшим виконанням зазначеного зовнішньоекономічного контракту, не надавав. В результаті цих протиправних дій посадових осіб "Спецтехноекспорту" і безпідставного переказу агенту коштів за ненадані послуги, державі в особі ДП "Завод 410 ГА" було завдано матеріальних збитків на суму, еквівалентну 55,5 млн грн", - йдеться у відповіді Офісу.

Детальніше про те, як екс-чиновник прирівняв офіційний збір інформації до втручання в особисте життя читайте в колонці головного редактора "Апострофа" Дениса Поповича: Закрити всіх неугодних: підозрюваний у корупції Павло Барбул винайшов новий спосіб боротьби з журналістами