RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Українців в лісах і парках почали "атакувати" кліщі: як захиститися і що робити в разі укусу

З приходом довгоочікуваного потепління в Україні активізувалися кліщі, які почали атакувати любителів пікніків на природі.

"Апостроф" розповідає, що робити щоб захиститися від укусу кліща і як діяти, якщо це все ж сталося.

Зокрема, як пише Telegram-канал "Київ Оперативний", кліщі активізувалися в Київській області. На фото, зробленому в Обухівському районі 28 березня видно, що їх досить багато.

Як захиститися від кліщів

Вирушаючи на природу, важливо подбати про відповідний одяг. Він має бути з щільної і не ворсистою тканини. Бажано вибирати світлий одяг, так як на ньому легше помітити комах. Не варто нехтувати спеціальними засобами від кліщів, які наносяться на одяг або шкіру.

Перебуваючи на природі не заходіть в зарості чагарників і високу траву. Щогодини оглядайте себе і супутників на наявність кліщів на одязі і тілі. Найчастіше вони обирають для присмоктування область голови (за вухами) і шиї, пахвові западини і пахові складки, шкіру під лопатками і по ходу хребта, де одяг менш щільно прилягає до тіла.

Повернувшись додому, ретельно оглядайте все, що принесли з лісу - на предметах і квітах ви можете занести в будинок кліща.

Що робити в разі укусу кліща

При виявленні кліща, що присмоктався, його необхідно видалити якомога швидше. Можна звернутися в будь-який медичний заклад або витягти його самостійно за допомогою бавовняної нитки або пінцета.

Не можна обробляти кліща, що присмоктався, різними маслянистими речовинами (маслом, кремом тощо) і агресивними рідинами (спиртом, бензином тощо), щоб уникнути попадання вмісту кишечника кліща в рану.

Після видалення кліща місце присмоктування обробити йодом або іншим спиртовим розчином. Руки після видалення кліща треба вимити з милом. Особливо, якщо ви робили це без рукавичок.

Навіть якщо вам вдалося витягти кліща самостійно, після цього необхідно обов'язково звернутися до лікаря для призначення профілактичного лікування і подальшого спостереження.

Як повідомляв "Апостроф", в Аргентині після проливних дощів спостерігали нашестя комарів. Водій автомобіля біля автотраси зняв на відео величезний рій цих комах, який був схожий на воронку торнадо.