RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

В Україні посилили умови роботи колекторів: адвокат розповів, чи захистить закон боржників

Прийнятий українськими парламентаріями закон про колекторів легалізує їх роботу - вони зможуть на законних підставах вибивати борги з українців.

Про це розповів "Апострофу" адвокат Ростислав Кравець.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроект про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості. Він передбачає створення реєстру колекторських компаній, який буде вести Нацбанк. Без реєстрації в цьому реєстрі колектори не зможуть працювати. При цьому реєстр буде публічним, перевірити компанію зможе кожен бажаючий.

Але, на думку адвоката, цей закон не захистить боржників, а навпаки.

"У Кримінальному кодексі є окрема стаття - "примус до виконання цивільно-правових обов'язків", саме під цю статтю і підпадали дії колекторів. На сьогоднішній день, завдяки новому закону, колектори зможуть уникати кримінальної відповідальності", - зазначив Кравець.

Він підкреслив, що найбільше, що може загрожувати їм - штраф, або виключення з реєстру. При цьому вони можуть зареєструвати багато колекторських компаній.

"Тим більше, виключення з реєстру може бути оскаржено в суді, а як довести, що саме ця колекторська фірма щось зробила?", - пояснив адвокат.

Новий закон зобов'язує колекторів представлятися, називаючи компанію. Однак це не допоможе залучити їх до відповідальності, адже той, хто телефонує, може назвати будь-яке ім'я і назву компанії.

"Щоб вирішити це питання, потрібно скасувати нікому не потрібний закон про споживче кредитування, який фактично знищив захист прав споживачів, який передбачений відповідним законом, де чітко були вказані всі заборони, які зараз намагаються вводити в законодавче поле. Але все це вже було, і працювало. І не було цих колекторських компаній", - сказав Кравець.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Кошмар закінчується: як в Україні вирішили побороти колекторів.