RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Коли "скіфське золото" повернеться в Україну: названий термін

Остаточне рішення стосовно "скіфського золота" буде прийнято через 1,5- 2 роки.

Про це сказав у коментарі Укрінформу нідерландський адвокат Герт-Ян ван ден Берг, який представляє інтереси України.

За його словами, судовий розгляд в Нідерландах пройшов дуже добре.

"Ми вже на останній стадії розгляду в Апеляційному суді Амстердама. Зараз суд має вирішити, чи розглядати експонати з 4 кримських музеїв як культурне надбання України, яке треба повернути Києву. Рішення буде винесено 31 серпня цього року. Я переконаний, що той, хто програє, піде до Верховного суду Гааги у Нідерландах. Тож нам, схоже, доведеться почекати ще 1,5 року, а може навіть 2 роки, перш ніж буде винесено остаточне рішення у цій справі", - пояснив адвокат.

На час судів, "скіфське золото" зберігається у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Колекцію привезли на виставку "Крим: золото і таємниці Чорного моря" ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама раніше виніс рішення, яким визнав, що Крим не є країною і не може заявляти про своє право на об'єкти мистецтва, тому цінності повернуться в Україну.

У міністерстві культури Росії заявили, що вердикт суду грубо порушує принципи міжмузейного обміну і право "народу Криму" на доступ до власної культурної спадщини. Про те, як право кримчан на доступ до власної культурної спадщини порушує захоплення півострова Росією, в Мінкульті РФ не повідомляють.