RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

Всі новини

Росія активізувала агентурну діяльність в Європі: під приціл потрапила нова країна

Департамент охоронної поліції (КаПо) Естонії окреслив деструктивну роль Російської Федерації для національної безпеки республіки. Там розповіли про методи РФ по розколу суспільства всередині країни.

Про це повідомила прес-служба Служби зовнішньої розвідки України.

У розділі "Операції впливу Кремля в Естонії" детально позначені підходи, які використовувала російська сторона протягом 2020 року.

Зокрема, агенти РФ поширювали серед естонського населення дезінформацію щодо COVID-19, також фейки стосувалися святкування річниці "Великої Перемоги".

Естонські правоохоронці уточнили, що Кремль намагається активізувати церковний фактор впливу на сусідні країни, при цьому естонський напрямок є одним з пріоритетних.

Також у звіті йдеться, що РФ робить ставку на роботу з молоддю, перш за все російськомовною. РФ всіляко сприяє поглибленню розколу естонського суспільства, перш за все за мовною ознакою.

За оцінками аналітиків КаПо, активність ФСБ в зв'язку з початком протіковідніх заходів на території Естонії була частково паралізована. Більш того, спроби окремих підрозділів ФСБ проігнорувати застереження інфекціоністів закінчилися госпіталізацією. Тому російські розвідники змушені були перейти на безособові форми роботи, зокрема перевели спілкування зі своїми негласними помічниками в сегмент електронного зв'язку.

Відзначимо, що Росія активізувала свої агентурні мережі на території ряду європейських держав, що нещодавно стало надбанням громадськості. Зокрема, російських спецагентів звинуватили в підготовці вибухів на армійських складах поблизу села Врбетіце в Чехії в 2014 році. За рішенням уряду Чехії 18 російських дипломатів покинули територію країни.

Аналогічні кроки зробили і інші європейські держави. З Латвії вислали одного дипломата посольства Росії. З Литви - двох співробітників посольства у Вільнюсі. Також вислала російського дипломата і Естонія.