RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Великдень 2021: прикмети, які варто знати

На Великдень наші пращури робили деякі ритуали. Вони вірили, що ці прикмети допоможуть у майбутньому житті.

Великдень 2021: чому на свято фарбують яйця і що означає кожен колір

"Апостроф" розповідає детальніше.

Так, якщо в пасхальну ніч зачерпнути води з джерела або річки, то, за народним повір'ям, вона буде володіти особливою силою. Той, хто першим побачить схід Сонця на Великдень, не знатиме бід весь рік.

На сам Великдень радять послухати передзвін. Вважалося, що саме цей день наділений чарівними силами.

Як тільки починали дзвонити дзвони, люди хрестилися і тричі проговорювали: "Христос воскрес, а моїй родині здоров'я, мого дому багатства, моєму полю урожай. Амінь". Якщо людина говорила своє прохання від чистого серця, то вона обов'язково збувалася.

Добре на весь пасхальний тиждень покататися на гойдалках. Це ритуал овівання, який здуває всі гріхи.

Дівчата, які хотіли вийти заміж, у ті часи на церковній службі на Великдень говорили про себе: "Воскресіння Христове! Пішли мені жениха холостого!". Також в цій день дівчата наводили красу - освячене червоне пасхальне яйце клали в воду, а потім цією водою вмивалися. Закохані пари трепетно ставилися до поцілунків на Великдень. Поганою прикметою вважалося поцілуватися на порозі - це обіцяло розлуку.

Якщо у пасхальну неділю народилася дитина, то вона стане відомою людиною. Той, хто народився на пасхальному тижні, буде мати міцне здоров'я. Людина, яка померла в цей день - Богом відзначена, його душа відразу кинеться в рай.

Якщо малюк повільно розвивається, на Великдень треба поводити його босоніж дерев'яною підлогою. В ті часи вірили, що так і зуби швидше проріжуться, і ніжками швидше самостійно піде, і заговорить раніше. Також вербою обмахували дитячу кімнату, виганяючи тим самим напасті і хвороби. Якщо дитина примхлива і плаксива, до Великодня батьки повинні обов'язково піти до церкви замолювати свої гріхи. Мами захищали своїх дітей в такий спосіб - починаючи з Великодня і весь тиждень малюкам на пустий шлунок давали спочатку шматочок освяченої паски, а потім тільки годували іншою їжею.

Якщо хтось відчуває постійні труднощі з грошима, на Великдень обов'язково потрібно дати жебракові монетку, тоді весь рік не будуть знати потреби.

Після ранкової служби потрібно було якомога швидше дістатися до будинку і взятися за святкову трапезу: чим швидше це зробити, тим успішніше підуть справи. А щоб у родині був мир, пасхальну трапезу обов'язково потрібно починати всією сім'єю і кожен повинен в першу чергу з'їсти по шматочку паски і яйця, які були освячені в церкві.

Чоловік і дружина мали за сніданком в пасхальну неділю вдарити фарбовані яйця один об одного, у кого яєчко не розбилося, той і буде "главою" сім'ї весь рік.

Жінка, у якої ніяк не виходить завагітніти, на Великдень повинна поставити поруч з собою зайву тарілку покласти туди шматочок паски зі словами: "Паска для діточок!". Після трапези цей шматочок кришили птахам.

Свічки, куплені на Великдень в церкві, зберігали весь рік - ними благословляли молодих, ставили біля важкохворих, виганяли з їх допомогою нечисту силу з будинків. Залишки воску від цих свічок зберігали до наступного Великодня - за народними прикметами це служило оберегом дому від пожежі, а сім'ї від проклять.

Щоб урожай не постраждав від граду, посухи або злив, селяни на Великдень закопували в землю на полі шкаралупу від крашанок. Поганою прикметою вважалося проспати на Великдень ранкову службу - це пророкувало невдачі.

Якщо на пасхальному тижні побачити уві сні померлого родича це означає, що в майбутньому році в родині ніхто важко не захворіє і не помре.

Гарна погода на Великдень вважалася передвісником жаркого літа, хмарна означала холодне, посушливе літо. Якщо на небі було видно багато зірок, це означало, що ще будуть заморозки. Якщо на Великдень уже весь сніг розтанув, значить урожай буде багатий. Також заможний рік віщували сильні дощі на пасхальному тижні, а гроза - пізню і суху осінь. Побачити на Великдень різнокольоровий захід сонця вважалося відмінною ознакою і обіцяло велику удачу.

"Апостроф" раніше повідомляв, якою буде погода на Великдень у 2021 році.