RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Не можна вирішити все "на раз-два": коли Україна запустить власне виробництво вакцин

В Україні ведуться розробки трьох вакцин від коронавірусу. Дві з них розробляють державні інститути. Також вже отримані певні результати в приватній компанії "Діапроф-Мед".

Про це головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю "Сегодня".

Ляшко зазначив, що Український фонд досліджень профінансував розробку двох вакцин.

Над однією з них працює Інститут біології клітини у Львові. Технологія передбачає вирощування білка коронавірусу на дріжджах. Потім він очищується в біореакторі та доводиться до лікарської форми. Спочатку створена вакцина може бути зареєстрована для доклінічних і клінічних досліджень і вже тільки потім як препарат. Технологія аналогічна тієї, по якій проводиться вакцина проти гепатиту В.

За словами головного санітарного лікаря, до вересня поточного року будуть проводитися дослідження в лабораторних умовах. Потім плануються доклінічні дослідження на тваринах.

Друга вакцина розробляється в Інституті біохімії ім. Палладіна. Принцип її роботи схожий з першою вакциною, але технології відрізняються. Результат планується на осінь. Крім того, інститут готовий до розробки власної мРНК-вакцини.

Віктор Ляшко розповів про розробки Михайла Фаворова і "Діапроф-Мед". Він зазначив, що держава не вкладала туди гроші. Вчені повинні надати результати досліджень, які, за їхніми словами, вже є. Якщо буде доведено безпеку та ефективність вакцини, держава готова її викупити або взяти на себе витрати з виробництва.

"Це довгостроковий процес і в ньому не можна вирішити все "на раз-два", якщо власного виробництва вакцин вже немає. Колись було, але було зупинено і лінії перепрофільовані ", - зазначив головний санітарний лікар України.

Також він розповів, що Україна розглядає як власне виробництво спочатку і до кінця, так і трансфер вже готових технологій.

Ляшко підкреслив, що розробка вакцини - тривалий процес, оскільки клінічні дослідження триватимуть довго.

Водночас він поділився оптимізмом через інформацію про скасування патентів на вакцини проти коронавірусу. Таке рішення дозволить швидко отримувати технології та виробляти вакцину в будь-якій країні світу, в тому числі в Україні. З його слів, мова йде про термін в шість днів з моменту отримання технології до виходу перших доз препарату.

Ляшко заявив, що такі переговори ведуться, але не озвучив подробиць у зв'язку з неможливістю розголошення інформації на даному етапі.

Раніше ми писали, що Служба безпеки України викрила шахраїв, які продавали підроблений препарат Pfizer.