RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

24 травня

Всі новини

Духів день: які є традиції і заборони в свято

На 51 день після Пасхи християни східного обряду відзначають День Святого Духа (Духів день). Цього року він припадає на 21 червня.

"Апостроф" розповідає про традиції і заборони свята.

Духів день завершує святкування Трійці. Він встановлений на честь дня, коли Святий Дух зійшов на учнів Ісуса Христа. Він приніс апостолам дар проповіді, пророцтва та зцілення. Після цього вони почали проповідувати Євангеліє по всьому світу.

День Святого Духа вважається днем народження християнської Церкви, адже після Його зішестя учні Христа сміливо несли Євангеліє по всьому світу, не боячись переслідувань і навіть смерті. Посіяне ними "насіння" дало рясні сходи.

Наші предки вірили, що в цей день Святий Дух сходить на землю, осіняючи поля і луки. Тому квітам і травам, зібраним в цей день, приписували особливу силу. Прийнято було освячувати зелень в храмах і зберігати весь рік.

Також в храмах в цей день моляться за померлих близьких і просять благословення для живучих. День Святого Духа проводять у колі рідних, в мирі, любові і єднанні.

Що не можна робити

Це - велике церковний свято, тому бажано уникати важкої роботи. Особлива заборона існувала на роботу на землі. Цей день вважався днем народження землі, днем її відпочинку та наповнення силою Божою.

На Духів День не замітали, щоб не вимести щастя і благополуччя з дому. Крім того, вважалося, що бігати в цей день не можна - можна втекти від своєї долі.

Не прийнято було і ходити на кладовища. У цей день за померлих близьких молилися в храмах, ставлячи за них свічки. Як і в будь-який інший велике церковне свято, в Духів день потрібно уникати сварок, конфліктів, лайливих слів.

Як повідомляв "Апостроф", на 21 червня припадає День літнього сонцестояння, який володіє магічними властивостями.