RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Дельта" вбиває кримчан: озвучені страшні наслідки атаки нового штаму

Кримський півострів переживає не найкращий період у своїй історії. Міська інфраструктура вже довгий час знаходиться в занепаді, а стихійні лиха продовжують погіршувати поточний стан речей. І це не кажучи вже про пандемію COVID-19 і новий штам цього вірусу, відомий під назвою "дельта". Російські туристи вже встигли привезти його на територію окупованого Криму.

Про те, чого можна очікувати від таких страшних збігів обставин, розповів в інтерв'ю "Апострофу" колишній представник президента України в Криму Борис Бабін.

Здавалося б, що в усьому можна знайти хоч трохи плюсів. Наприклад, недавні аномальні зливи заповнили деякі водосховища і частково вирішили проблему з водою. Однак ливневки та інші елементи водорозподільних систем, м'яко кажучи, не справляються з такою кількістю опадів і споживачів.

"Там занедбаний стан водорозподільних систем і каналізації. Фактично, в море віднесло велику кількість біологічних відходів.

Ми вже маємо повідомлення, що в Керчі відбувається спалах кишкових інфекцій, таких як дизентерія, наприклад ", - говорить Бабин.

Занепад інфраструктури призводить до виникнення справжніх епідемій так званих "хвороб брудних рук". У звичайних умовах система охорони здоров'я повинна з цим справлятися без проблем, проте, на тлі пандемії коронавірусу, перспективи можуть бути плачевними.

"Зараз в Криму спалах" дельти "- нового штаму, який був завезений відпочиваючими з РФ. Отже, у вас лікарні забиті хворими коронавірусів, а тут з'являються ще й хворі кишковими захворюваннями - це не дуже добре", - пояснює експерт.

Чи може це загрожувати материковій Україні

З огляду на обставини, виникають побоювання, що Крим, в цьому контексті, може загрожувати материковій частині України. Незважаючи на окупацію, багато українців в обох напрямках перетинають кордон між Кримом і материковою Україною.

Однак, на думку Бабіна, побоюватися цього не варто в силу декількох причин.

"Я не думаю, що це станеться, тому що окупанти самі заблокували Крим від України. Вони ввели дуже жорсткі протиправні обмеження на в'їзд до Криму та виїзд з нього. Зараз туристи з материкової України масово не їдуть до Криму. Тому у нас немає зараз великого пасажиропотоку між материком і окупованим Кримом. Частково це і погано, тому що кримчани не можуть отримати нормальне медичне обслуговування.

Крім того, багато захворювань не поширюється безпосередньо між людьми. Ті ж кишкові захворювання не передаються повітряно-крапельним шляхом, а лихоманка Крим-Конго розповсюджується за допомогою носіїв - кліщів. А коронавірус зараз простіше отримати в Росії, оскільки повідомлення через україно-російський кордон зараз значно активніше, ніж з окупованих Кримом. Навіть якщо в Криму виникне спалах холери, вона не буде стрімко поширюватися, тому що зараз існують мінімальні санітарно-гігієнічні стандарти. Вона буде локальна та стане проблемою для самого півострова", - підсумував Бабін.

Також раніше ми повідомляли думку Бабина про те, знизилася загроза захоплення Росією Північно-Кримського каналу після того, як на Крим обрушилася "велика вода".