RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Критика містобудівної реформи переважно безпідставна - VoxUkraine

Критичні зауваження щодо законопроекту №5655 про реформу сфери містобудівної діяльності - маніпулятивні.

Такий висновок можна зробити з аналізу документа, який провів експерти VoxUkraine у відповідь на запит з боку ініціатора законопроекту, народного депутата Олени Шуляк. Експерти аналізували зауваження до документа, які висловила архітектор Ганна Кирий.

Законопроект №5655 ВРУ підтримала в першому читанні 1 липня. Нардепи вважають, що прийняття проекту дозволить знизити корупцію, підвищити прозорість, визначити права, обов'язки, відповідальність учасників будівництва.

Анна Кирий висловила ряд зауважень до документа. Експерти VoxUkraine визначили більшість тез як брехня і маніпуляції. Маніпулятивним названий тезу про нівелювання авторства архітекторів над проектом - законопроект №5655 не змінює принципу, за яким права на об'єкт архітектури як авторського права, створений за замовленням, належать творцеві об'єкта або замовникові спільно. Замовник не може вносити зміни до документації без узгодження з власником прав. Винятком є робота на кошти державних і комунальних підприємств, кредитів під держгарантії.

Маніпуляцією назвали тезу про узаконення корупційних схем на "бюджетних" об'єктах. За словами експертів, законопроектом передбачено низку запобіжників, які повинні мінімізувати ризики: введення електронної системи, в рамках якої проектна документація буде автоматично перевірятися на відповідність критеріям; авторський і технічний нагляд під час будівництва; містобудівна контроль, державний нагляд.

Неправдивим названий тезу, що ФОП лобіюватимуть інтереси забудовників, що забудовники зможуть знімати для містобудівного контролю "кишенькових" ФОП - контролем будуть займатися центральний орган виконавчої влади, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад та уповноважені особи.

Маніпулятивним експерти назвали тезу про розбалансування системи і зменшення впливу архітекторів. Зокрема, через створення Містобудівною палати при Мінрегіоні: "Помилково вважати, що Містобудівна палата є виключно інструментом центральної влади для" придушення "архітектурного співтовариства. З 30 членів міністерство може мати не більше 5 представників, 3 з яких будуть постійними членами палати ... відбір членів в палату відбувається через електронну систему. Передбачена ротація 9 членів палати кожні 4 місяці ... Містобудівна палата може приймати рішення про анулювання кваліфікаційного сертифіката, якщо виконавець (архітектор) порушує вимоги законодавства, будівельних норм. Однак палата може прийняти рішення тільки після відповідного подання від саморегулівної організації у сфері архітектурної діяльності ", - додають експерти.

Неправдивим назвали аналітики твердження про зменшення штрафів за знесення пам'ятників архітектури, що нібито "спростить" незаконну забудову: "За незаконне знесення будівель, споруд, що мають статус пам'яток культурної спадщини, зловмисник буде платити не одноразовий штраф, а нести кримінальну відповідальність", - пишуть автори документа. Штрафи ж в 40-50 прожиткових мінімумів стосуються знесення будівель, споруд, які не є пам'ятками культурної спадщини ", - йдеться в аналізі.