RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

27 травня

26 травня

Всі новини

Річниця визволення Лисичанська: архівні відео і розповідь очевидця

У суботу, 24 липня, Лисичанськ відзначає 7-річну річницю визволення міста від російсько-окупаційних військ "Л/ДНР".

Про це пише Суспільне.

Місцеві жителі з жахом згадують часи, коли жили в окупації. Російські терористи не соромилися направляти автомати на мирних громадян і обстрілювали житлові квартали.

"Дуже багато було мінометів. У мене син особисто бачив, як вони стріляли біля скверу пам'яті. Він вів бабусю до нас. Вони стояли, навели на нього автомати", - згадує очевидець окупації В'ячеслав Розов.

За словами чоловіка, під час так званого "референдуму" дозволили йому "проголосувати" без паспорта, і запропонували зробити це за дружину. В'ячеслав написав на бланку "Слава Україні" і кинув в урну.

Бої за визволення Лисичанська тривали два дні, в яких загинули генерал-майор (звання посмертно - ред.) Олександр Радієвський, полковник Павло Сницар і солдат Ігор Коцяр. Під час окупації батальйон "Призрак", яким керував Олексій Мозговий, підірвав міст між Лисичанськом і Сєвєродонецьком, а в місті були пошкоджені і зруйновані десятки житлових будинків.

"У нас два поранених в батальйоні було. Ми за підтримки танкової роти, заходили. В "24-тій" загинули два хлопці, у нас в батальйоні "Донбас" поранені 2 людини були, осколкові", - згадує військовослужбовець Віталій Аверін, який брав участь у звільненні Лисичанська.

Читайте також матеріал "Апострофа": Точка неповернення у ОРДЛО буде пройдена через 10 років - Станіслав Асєєв.