RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Постраждалі від червоного шламу МГЗ домагаються справедливості вже більше десяти років - ЗМІ

Боротьба із забрудненням Причорномор'я відходами виробництва Миколаївського глиноземного заводу - червоним шламом - триває ще з 2011 року.

Про це йдеться в статті, опублікованій "Обозревателем".

У статті наводяться дані, що забруднення причорноморської зони було зафіксовано кілька разів протягом останніх десяти років.

Так, 28 лютого 2011 року ЗМІ повідомили новину про те, що червоний пил зі шламосховища глиноземного заводу рознесло вітром по території села Лимани. Наводяться аналогічні повідомлення за 2012, 2013, 2019 і 2021 роки.

Крім того, в публікації повідомляється про результати експертизи Дослідницько-випробувального токсикологічного центру наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Медведя при Міністерстві охорони здоров'я, згідно з якою в зразку червоного шламу був виявлений ціла низка важких металів, які можуть привести до порушень обміну макро- і мікроелементів - кадмій, миш'як, ртуть, свинець і т. д.

Серед виявлених в червоному шламі хімічних елементів - алюміній, бор, ванадій, манган, магній, сірка, кремній стибиум, станум, стронцій кальцій, хром і ферум. Тобто значна частина таблиці Менделєєва, яка становить серйозну небезпеку для здоров'я людини і навколишнього середовища.

У статті йдеться про те, що екологи неодноразово намагалися привернути увагу влади до проблеми червоного шламу, але вона стала на бік власників підприємства.

Так, Міністерство юстиції при особистій участі міністра Дениса Малюськи оперативно відреагувало на скаргу МГЗ і прийняло рішення щодо покарання експертів, які визначили розмір морального збитку для постраждалих.

"Тим часом в Миколаєві до самих потерпілих "навідується" поліція, вимагаючи відмовитися від участі в позові проти МГЗ", - пише видання

Нагадаємо, раніше Заводський районний суд Миколаєва задовольнив позов громадської організації "Стоп Шлам" про стягнення з Миколаївського глиноземного заводу 9,2 млрд гривень моральної компенсації для жителів міста, які постраждали від червоного шламу.