RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

Введення нової пенсійної системи: що втратили українці і які є три головні ризики

Сьогодні пенсійні виплати українських громадян могли б бути на 20-25% більше, якби нову пенсійну систему ввели 16 років тому.

Про це заявила глава Мінсоцполітики Марина Лазебна.

3 серпня в уряді відбулося перше установче засідання робочої групи з розвитку української системи пенсійних накопичень. Лазебна зазначила, що впровадження накопичувальної пенсійної системи обговорювалося протягом останніх 16 років. Однак це постійно відкладали і обговорювали суто теоретично.

Це призвело до зволікання, за які зараз розплачуються українські пенсіонери. Розплата полягає в тому, що кожен рік сотні тисяч українців просто втрачають можливість потрапити в цю систему.

"Щорічно в середньому близько 600 000 чоловік за віком втрачають можливість участі в цій системі і мати пенсійні накопичення в додаток до солідарної пенсії", - повідомила Лазебна.

А якби попередні склади українського Кабінету міністрів діяли, а не теоретизували, то сьогодні, за словами глави Мінсоцполітики, розмір пенсії українців був би на 20-25% більше.

При цьому вона стверджує, що впровадження цієї системи було реальним навіть враховуючи фінансові кризи 2008 і 2014 років.

На думку міністра, зараз пенсійні накопичення українців вже склали б приблизно 1 трильйон гривень, якби накопичувальна система працювала останні 14 років. А це близько 25% ВВП України 2020 року.

Однак Лазебна в черговий раз стверджує, що на цьому шляху є три істотні ризики:

- відсутність регулятора;

- нестача надійних інструментів інвестування;

- відсутність чіткої системи повернень пенсійних активів у разі ліквідації емітентів цінних паперів і банків.

Саме ці проблеми, на думку Лазебної, були б вирішені протягом останніх 14 років, якби систему впровадили раніше.

Нинішні реалії такі, що пенсійний план буде реалізований лише приблизно до 2023 року. А це означає, що знадобитися ще мінімум півтора року на те, щоб остаточно все підготувати до старту.

Раніше ми повідомляли, що з 1 вересня пенсії в Україні будуть виплачувати по-новому: що потрібно знати і де отримувати.