RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Аж до опису квартири: як в Україні карають боржників за комуналку і на що звертають увагу

В Україні активно "взялися" за боржників по "комуналці". За рішенням суду Державна виконавча служба має право вдатися до опису та конфіскації майна. У гірших випадках - аж до конфіскації житла боржника.

Про це повідомила "Суспільному" керівниця відділення ДВС в місті Рівне Наталія Іщук.

При цьому вона зазначила, що коли мова йде про стягнення боргів за "комуналку", то офіційні органи, в першу чергу, звертають увагу не на розмір боргу, а на систематичність несплати рахунків.

В яких випадках звертаються до суду

У Рівненській області компанії, що надають відповідні послуги, можуть звертатися до суду для стягнення боргу, незалежно від його розміру.

"У нас на виконанні від "Рівнетеплоенерго" є документи, за якими сума боргу становить понад 90000 гривень. Є безліч виконавчих документів, де сума боргу - більше 70 тис. грн. І 50 тис. грн є, і 9 тис. грн, і навіть 4 тис. грн ", - розповіла чиновниця.

Однак постачальники комунальних послуг, в основному, звертають увагу на систематичність несплати боргів.

Види стягнення боргів

Як правило, стягнення з боржників діляться на 3 види:

- стягнення пені;

- припинення надання послуг;

- звернення до суду.

"При стягненні нерухомості такого поняття як виселення - немає. Така дія може бути тільки за позовом людини, яка придбала продану за борги квартиру. І, можливо, виконавча служба повинна продати єдине житло боржника, але за умови, що сума боргу по декількох виробництв повинна перевищувати розмір 20 мінімальних зарплат - це понад 120 тис. грн ", - повідомила Наталія Іщук.

Також вона додала, що в окремих випадках за борги можуть продати навіть єдине житло. Якщо ж громадянин володіє декількома приміщеннями, то тоді у нього конфіскують те, в якому він не зареєстрований.

Також виконавча служба часто накладає арешт на житло. В результаті, якщо його власник захоче його продати, то він не зможе це зробити, поки не сплатить всі рахунки.

Що стосується пені, то її розмір передбачається в договорі з постачальником послуг. Вона не може перевищувати 1/10 від суми боргу.

Автоматичне списання боргів

З липня 2021 року Мін'юст дозволив здійснювати арешти банківських рахунків за несплату рахунків за комунальні послуги і штрафи. Кошти, що надходять на банківський рахунок, будуть автоматично списуватися до повного погашення боргу. Але це відбудеться тільки після того, як держвиконавець направить в банк відповідну платіжну вимогу.

"У платіжному дорученні, яке направляється в банк, відразу передбачають і борг, і суму виконавчого збору - 10% від суми боргу. Це сума витрат, які здійснюють виконавці при веденні виконавчого провадження. Найчастіше ця сума становить 200 грн, але вона і залежить від того, скільки конвертів прислали ", - додала керівник відділу державної виконавчої служби.

При цьому боржник повинен буде надіслати держвиконавцю декларацію про доходи та майно. В іншому випадку законодавством передбачена адміністративна відповідальність.

Приклад рейду до одного з боржників:

Раніше ми також повідомляли: "Пеня або відключення послуги: як українців каратимуть за борги по комуналці".