RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Переведення годинника на зимовий час: коли переводять і навіщо це потрібно

В останні вихідні жовтня, в ніч з суботи на неділю, Україна традиційно перейде на зимовий час.

"Апостроф" розповідає, навіщо потрібна ця процедура.

Для чого переводять годинник?

Перехід на літній і зимовий час вперше ввели в Великобританії в 1908 році. Тоді приводом для цього стала економія і прагнення до більш раціонального використання електроенергії. В СРСР почали переводити стрілки годинника тільки в 1981 році. Зараз понад 110 країн світу переходять на "літній" і "зимовий" час, не переходять - 161. У 2011 році Верховна Рада намагалася скасувати переведення годинників на зимовий час, але під тиском громадськості прийнята постанова була скасована.

В Україні годинник переводять з початку незалежності. І хоча в Україні звучали заклики позбутися цього анахронізму радянської доби, поки в нашій країні ще залишається така практика.

Як в світі

У світі до сих пір ведуться дискусії про доцільність переведення годинників на літній і зимовий час, а деякі країни вже скасували його. Зокрема, Азербайджан (2016), Вірменія (2012), Білорусь (2011), Грузія (2005), Казахстан (2005), Киргизія (2005), Росія (2011), Таджикистан (1990), Туркменістан (1991), Узбекистан ( 1990).

Україна, Латвія, Литва, Молдова, Естонія все ще переводять стрілки годинника.

Поради медиків

За даними вчених, переведення годинників на зимовий або літній час негативно позначається на організмі, тому що збиває біологічні ритми людини. Адаптація до нового часу в середньому займає півтора місяця. Фахівці радять починати готувати організм за два тижні до дати переведення годинників. Для цього потрібно кожен день поступово зміщувати час відходу до сну і ранкового підйому.

Щоб зменшити стрес від переходу на зимовий час, лікарі рекомендують спати вночі не менше 7-8 годин, збалансовано харчуватися і більше гуляти на свіжому повітрі. Також в цей час краще перейти на легку їжу, відмовитися від алкоголю, енергетичних напоїв і куріння.

Нагадаємо, Верховна Рада розглянула 19 березня 2021 року законопроект про скасування переведення стрілок на літній і зимовий час . Законопроект відправили на доопрацювання.