RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

В Україні поліцейські продовжують бити і знущатися над затриманими: фото і нові факти

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) продовжують фіксувати факти перевищення співробітниками правоохоронних органів своїх повноважень під час затримання людей.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Подібні випадки були зафіксовані в Хмельницької, Запорізької, Житомирської та Київської областях.

В Хмельницькому між поліцейськими і чоловіком, якого доставили у райвідділ, виник словесний конфлікт, в ході якого коп дістав гумовий кийок і побив затриманого. Це побачили інші відвідувачі відділку, які зупинили поліцейського та викликали швидку.

У постраждалого діагностували закриту черепно-мозкову травму, струс мозку та численні забої різних частин тіла. Відзначається, що він був доставлений до відділку для з’ясування деталей ймовірного вчинення ним дрібного хуліганства.

У Запоріжжі патрульні поліцейські безпідставно зупинили жінку та чоловіка та наказали останньому роздягатися. Патрульні шукали у чоловіка заборонені речовини, однак не знайшли їх і знущатися з нього та бити. Вони викручували потерпілому вуха та пальці, завдавали ударів по голові, тілу, ногах. Чоловік отримав тілесні ушкодження.

У листопаді 2020 року патрульний спільно з колегою зупинив автівку в Житомирі, водій якої порушив ПДР. Розмова водія з поліцейськими переросла у суперечку, в результаті якої поліцейські затримали водія та надягли на нього кайданки. Після цього патрульний почав бити чоловіка руками та ногами по голові. Також він вдарив в обличчя пасажира автомобіля.

Ще одна історія трапилась в Київській області - ніч з 9 на 10 жовтня патруль поліцейських у Білій Церкві зупинив місцевий автомобіль, водій якого повернув на світлофорі на червоне світло. Правоохоронці вирішили, що водій в стані алкогольного сп’яніння та, не провівши відповідного тесту, почали виписувати штраф (ст. 130 Кримиінально-процесуального кодексу України).

Під час оформлення протоколу і вилучення водійських прав водій, який перебував на емоціях, ударив рукою по задньому вікну поліцейського авто. Після цього правоохоронці вибігли зі службового авто, збили чоловіка з ніг та скрутили. Інспектор почав бити його руками та ногами по голові й тулубу, потім поліцейські надягли кайданки. На прохання чоловіка не бити його та вибачення правоохоронець не реагував і продовжував побиття.

У всіх випадках правоохоронці підозрюються, або обвинувачуються в перевищенні влади і службових повноважень, що супроводжувалось насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Лубенському районі Полтавської області офіцера поліції звинуватили у зґвалтуванні вагітної жінки - йому загрожує до 12 років позбавлення волі.